eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szíriaiak lőtték le a török harci repülőgépet?

Válságtanácskozásra hívta össze pénteken a török kormányfő a vezérkar főnökét és több minisztert a Szíria partjainál eltűnt, esetleg lelőtt repülőgép miatt - közölte az Anatolia hírügynökség.

A megbeszélésen Recep Tayyip Erdogan kormányfő, Necdet Özel vezérkari főnök, Idris Naim Sahin belügyminiszter, Ahmet Davutoglu külügyminiszter, Ismet Yilmaz védelmi miniszter és Hakan Fidan, a titkosszolgálatok főnöke vesz részt.

Másodkézből kapott információk szerint a külföldön járó miniszterelnök egy újságírónak azt mondta, hogy Szíria beismerte gép lelövését és "tévedést emlegetett". Maga Erdogan Brazíliából hazaérkezve Isztambulban sajtótájékoztatót tartott, és ennél sokkal óvatosabban fogalmazott.

"Nem tudom azt mondani, hogy a gépet lelőtték" - jelentette ki. Nem erősítette meg azt sem, hogy Damaszkusz bocsánatot kért, amint azt egyes források korábban rá hivatkozva jelentették. Közölte, hogy a részletekről azután ad tájékoztatást, miután lezajlik a válságtanácskozás.

Az F-4 típusú vadászgép két pilótával a fedélzetén helyi idő szerint délelőtt szállt fel a kelet-törökországi Malataya tartomány Erhac nevű repülőteréről, és délben vesztették el vele a rádió- és radarkapcsolatokat. Ekkor a déli, Szíriával határos Hatay tartomány térségében járt.

A jelentések többsége azt állítja, hogy a gép szíriai légtérben haladt, bár a szárazföldi határt nem sértette meg, amikor a tengerbe zuhant. Ankara engedélyt kért Damaszkusztól, hogy a pilóták felkutatását a területéhez tartozó vizeken folytathassa. Az állami televízió szerint három szíriai hajó is bekapcsolódott a mentésbe, amely során egy ejtőernyőt és egy pilótaszéket megtaláltak. Erdogan tudomása szerint a pilóták élnek, de olyan hírt nem kapott, hogy szíriai fogságba kerültek volna.

Megfigyelők szerint Törökország és Szíria eddig is feszült viszonya tovább romolhat, ha a gépet tényleg lelőtték. "Nem tudni, mi volt a pilóták feladata, de Törökországot már megvádolták azzal, hogy légi felderítéssel segíti a szíriai felkelőket. Mindkét oldalon pattanásig feszültek az idegek" - mondta Atilla Yesilada politikai elemző Isztambulban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×