eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Rio+20: összefogást sürgettek a világ vezető politikusai

A fenntartható fejlődés előmozdításához elengedhetetlen a nemzetközi közösség összefogása - hangsúlyozták az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló Rio+20 tanácskozásának első napján felszólaló állam- és kormányfők Brazíliában. Áder János köztársasági elnök szerint ennek érdekében ma már nem újabb nyilatkozatokra, hanem végrehajtható, megvalósuló programokra van szükség.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a konferencia második plenáris ülésén tartott beszédében üdvözölte, hogy az országok megegyeztek abban, hogy kidolgozzák az úgynevezett fenntartható fejlődési célokat. Ezek egyebek mellett a szegénység csökkentésért, a fenntartható fejlődés, fogyasztás és termelés megteremtéséért fogalmazzák meg.

A világszervezet főtitkára szerint e célok újabb fontos lépést jelentenek majd az alapvetően a szegénység csökkentését szolgáló millenniumi fejlesztési célok után, amelyek határideje 2015-ben jár le. Úgy vélte, "itt az ideje a tetteknek, hogy a gyermekeinknek és az unokáinknak ne kelljen Rio+40 vagy Rio+60 tanácskozást tartaniuk". (A Rio+20-at az 1992-es, ugyancsak Rio de Janeiróban rendezett Környezet és fejlődés világkonferenciájának évfordulójára szervezték.)

"Ideje felülemelkedni a nemzeti érdekeken, átfogó, hosszú távú jövőképet kell kialakítani" - hangoztatta az ENSZ főtitkára.

Ven Csia-pao kínai kormányfő a konferencián mondott beszédében a nemzetközi közösség összefogását sürgette. Hangoztatta, Kína, mint az egyik legnagyobb fejlődő ország, kész kivenni a részét a fenntartható fejlődés érdekében tett erőfeszítésekből.

Mint fogalmazott, az országoknak mindenképpen partnerekként kell együttműködniük, "a közös, de megkülönböztetett felelősségvállalás" elve alapján. A fenntartható fejlődés befektetés a jövőbe, lehetőség, hogy "úgy alakítsuk a jövőt, ahogyan szeretnénk" - mutatott rá.

A konferencia házigazdája, Dilma Rousseff brazil államfő arról beszélt, hogy országa is igyekszik elvégezni a feladatát, az elmúlt években mintegy negyvenmillió brazilt emeltek át a szegénységből a középosztályba, és 18 millió munkahelyet teremtettek. Brazília emellett a megújuló energiák területén is vezető szerepet tölt be, teljes energiaszükségletének 45 százalékát megújuló forrásokból fedezi - mutatott rá.

Áder: megvalósuló programokra van szükség

Áder János köztársasági elnök szerint a fenntartható fejlődés megteremtése érdekében ma már nem újabb nyilatkozatokra, hanem végrehajtható, megvalósuló programokra van szükség.

A magyar államfő a második plenáris ülésen felszólalva kiemelte: az emberiség közös jövőjének egyik legnagyobb kérdése a víz lesz, ezért a világnak erre kell összpontosítania a figyelmét és az erőforrásait.

A víz az élet forrása, mégsem néznek szembe e kérdés valódi súlyával, "pedig ez a probléma nem a holnap ajtaján dörömböl, hanem már ma belépett az életünkbe" - mutatott rá. Kifejtette: az ENSZ felmérései szerint a Földön több mint egymilliárd ember nem jut hozzá az egészséges ivóvízhez, és naponta tízezer ötévesnél fiatalabb gyermek halálát a szennyezett víz miatti betegségek okozzák.

A magyarok készek arra, hogy ehhez a munkához hozzáadják tudásukat, és megosszák fejlett vízgazdálkodási kultúrájuk tapasztalatit - fogalmazott. Javasolta, hogy a Rióban megkezdett munka folytatásaként a víz témájában 2013 őszén tartsanak ENSZ-konferenciát Budapesten.

Úgy fogalmazott, a riói tanácskozás résztvevőinek közös felelőssége, hogy megküzdve "saját, gyakran önzésbe hajló" emberi természetükkel, megegyezzenek a fenntartható fejlődés alapkérdéseiben. Hangsúlyozta: ezzel a politikusok lelkiismeretéhez is szól, mert "azok a kérdések, amelyek húsz évvel ezelőtt ismertek voltak, ma is itt tornyosulnak előttünk". Fel kell tenni a kérdést, hogy valóban megtettek-e minden tőlük telhetőt az azóta eltelt időben - fűzte hozzá.

Az államfő hangoztatta: a tények riasztó képet mutatnak, hiszen az emberiség az elmúlt öt évtizedben több erőforrást használt el, mint egész addigi történelme során, és az 1980-as évek vége óta az emberiség ökológiai lábnyoma meghaladja a Föld biológiai kapacitását.

A Föld növekvő népessége, az ipari civilizáció globális fejlődése ebben a formában fenntarthatatlan - emelte ki. Megjegyezte: pedig a fenntartható fejlődés "a ma élőkről és a jövőben megszületendők életéről, gyermekeink, unokáink életesélyeiről, életminőségéről" szól.

Arról is beszélt, hogy Magyarország és közép-európai szomszédjai "csak kismértékben alakítói, de nagymértékben veszélyeztetettjei" a globális klímaváltozásnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×