eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Öngyilkosságot kísérelt meg az ítélt volt román kormányfő

Öngyilkosságot kísérelt meg szerda éjjel a két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Nastase volt román miniszterelnök, amikor a rendőrök be akarták kísérni a fogdába - közölték román ügyészségi források.

A román hírtelevíziók értesülései szerint Nastase abban a pillanatban, amikor a rendőrök beléptek a szobájába, meglőtte magát, a nyakán sebesült meg.

A mentők érkezésekor öntudatánál volt. A Floreasca sürgősségi kórházba szállították. Állapotáról az első órában ellentmondásos hírek szivárogtak ki, a kórház még nem adott ki hivatalos közleményt.

Román sajtóértesülések szerint Nastase egy kilencmilliméteres pisztollyal sebesítette meg magát. Állítólag az elfogatóparanccsal érkező rendőrök megpróbálták ezt megakadályozni, és dulakodás közben sült el a fegyver. Egyes hírforrások tudni vélik, hogy sebesülése nem életveszélyes, de a golyó nem távozott a testéből, ezért műteni fogják.

A román legfelsőbb bíróság - megerősítve az első fokon hozott ítéletet - jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán a volt miniszterelnököt, akit befolyással való visszaélésben talált bűnösnek. A vád szerint Nastase illegálisan gyűjtött pénzt 2004-es választási kampányához vállalkozóktól és magánszemélyektől. A volt kormányfő befolyása alatt álló személyek egy építkezési konferenciát szerveztek, amelyen - részvételi díj álcája alatt - a politikus választási kampányára gyűjtöttek pénzt. Nastase jelöltként indult az elnökválasztáson, és alulmaradt Traian Basescu jelenlegi államfővel szemben.

Szerdán a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa elutasította a volt román miniszterelnök fellebbezését, így Nastasénak 24 órán belül börtönbe kellett volna vonulnia, hogy megkezdje büntetésének letöltését.

Nastasét még az éjszaka több párttársa, köztük Victor Ponta miniszterelnök, a szociáldemokrata párt (PSD) elnöke is felkereste a kórházban. A kormányfő a jelen lévő újságírók előtt azt mondta, nem kommentálhatja a bíróság ítéletét, egy bajban lévő embert jött meglátogatni. "Remélem, most Basescu boldog" - tette hozzá, arra utalva, hogy a PSD a román államfő bosszújának tekinti, hogy a korrupcióellenes ügyészség bíróság elé állította Nastasét.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×