eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Határidő-hosszabbítást kér Görögország

Az új görög kormány arra fogja kérni nemzetközi hitelezőit, hogy két évvel hosszabbítsák meg a pénzügyi segítség feltételeként szabott takarékossági program végrehajtásának határidejét - közölte csütörtökön az egyik görög párt tisztségviselője.

A hárompárti koalíció legkisebb tagja, a Demokratikus Baloldal (Dimar) tisztségviselője szerint az új kormányzati program hangsúlyos eleme lesz a hitelfeltételek teljesítési határidejének kitolása, valamint a munkanélküli segély folyósítási idejének egyről két évre való meghosszabbítása.

Emellett megemelnék a takarékossági intézkedések során csökkentett nyugdíjakat, csökkentenék a vállalati adókat és visszavonnák a korábbi áfaemelést is - írta a Handelsblatt német gazdasági lap.

A jelenleg érvényben lévő hitelmegállapodás értelmében Görögországnak 2014-ig a tavalyi 9,3 százalékról 2,1 százalékra kell csökkentenie GDP-arányos államháztartási hiányát a 130 milliárd eurós segélycsomagért cserébe, a megszorítások ugyanakkor súlyos gazdasági és társadalmi következményekkel járnak az öt éve recesszióban lévő és húsz százalék feletti munkanélküliséggel küzdő országban. A feltételek teljesítését a május 5-i sikertelen választásokat követő héthetes belpolitikai válság is hátráltatta.

A tisztségviselő közlése szerint a kormányprogramról már megállapodott a vasárnapi választásokon győztes konzervatív Új Demokrácia (ND), a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) és a Dimar.

A három párt együtt 179 képviselői hellyel rendelkezik a 300 fős görög parlamentben.

Az új kabinet kinevezése csütörtök délután várható, a kormányba a két baloldali párt, a Paszok és a Dimar várhatóan pártonkívüli technokrata szakembereket küld majd. Eddig csak a pénzügyminiszter személye látszik biztosnak, a tárcát Vaszilisz Rapalosz, a görög nemzeti bank elnöke veszi majd át.

Antonisz Szamarasz, az ND elnöke szerdán délután foglalta el a miniszterelnöki posztot, miután a három párt megállapodásra jutott egy Európa-párti nemzeti egységkormány megalakításáról. Az új miniszterelnök beiktatását követő beszédében tartós, stabilitást és reményt biztosító kormányt ígért, amelynek fő célja, hogy kivezesse Görögországot a válságból.

A kormányprogram célkitűzései nehéz tárgyalásokhoz vezethetnek Görögország hitelezőivel, az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Különösen Németország meggyőzése ígérkezik nagy kihívásnak, mivel Berlin a közelmúltban több alkalommal elutasította a paktum alapvető pontjainak megváltoztatását. Hírügynökségi értesülések szerint a német kormány a hitelezői trojka - az EU és az IMF mellett az Európai Központi Bank - szakértőinek helyszíni jelentését követően fogja kialakítani álláspontját a kérdésben.

Ugyanakkor a héten EU-s tisztviselők, Jean-Claude Juncker, az eurócsoport elnöke és az Egyesült Államok - az IMF legbefolyásosabb tagja - is szükségesnek nevezte a hitelfeltételek részleges módosítását.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×