INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Romney összegyűjtötte a jelöltséghez szükséges delegátusi voksot

InfoRádió / MTI
Mitt Romney a várakozásoknak megfelelően Texasban is megnyerte a kedden tartott republikánusok előválasztást, és összegyűjtötte a hivatalos elnökjelöltséghez szükséges delegátusi voksokat.

A szavazatok számlálása még javában tartott, de az amerikai média már győztesnek kiáltotta ki a volt massachusettsi kormányzót, aki előzetes eredmények szerint nagy fölénnyel, a voksok közel 75 százalékával nyerte meg a texasi előválasztást. A hivatalos elnökjelöltség elnyeréséhez 1144 delegátus voksa szükséges, és Romney már átlépte ezt a küszöböt, vagyis Barack Obama hivatalban lévő elnök hivatalos kihívója lesz a republikánus párt részéről.

A republikánusok előválasztási versenye gyakorlatilag már április elején eldőlt a 65 éves milliomos javára, amikor is kilépett az előválasztási harcból legfőbb riválisa, Rick Santorum. Romney-nak már csak egyetlen vetélytársa maradt, a tőle reménytelenül lemaradt Ron Paul texasi képviselő személyében. Õ azonban pénzhiány miatt már nem kampányol, s egyik államban sem kapott annyi szavazatot, hogy bővíthette volna a rá szavazó küldöttek számát a republikánusok országos konvencióján.

Még hat államban, Kaliforniában, New Jersey-ben, Montanában, Új-Mexikóban, Dél-Dakotában és Utah-ban tartanak előválasztást, a Republikánus Párt mindent eldöntő országos konvenciója pedig augusztusban lesz a floridai Tampában.

Az amerikai elnökválasztást november 6-án rendezik meg. Közvélemény-kutatások szerint szoros küzdelem várható Obama és Romney között.

A címlapról ajánljuk