eur:
394.32
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Több ország kiutasította szíriai nagykövetét

Az Európai Unió több országa és más nyugati államok úgy döntöttek, hogy válaszul a szíriai Húlában rendezett vérfürdőre, amelyben 108 ember, köztük 49 gyermek vesztette életét, kiutasítják a szíriai nagykövetet vagy magas rangú szíriai diplomatákat.

Fokozandó a nyomást a növekvő mértékben elszigetelődő Bassár el-Aszad szíriai elnökre, Franciaország és Ausztrália után Németország, Olaszország és Spanyolország is bejelentette, hogy kiutasítják a náluk akkreditált szíriai nagykövetet.

Berlinben kedden a külügyminisztériumba kérették Radvan Lutfi szíriai nagykövetet, és közölték vele, hogy 72 órán belül el kell hagynia Németországot. Guido Westerwelle külügyminiszter közleményében hangsúlyozta, hogy "a húlai rettenetes eseményekért a szíriai rezsim viseli a felelősséget". "Azoknak, akik a Biztonsági Tanács határozataival szembeszegülve nehézfegyvereket vetnek be saját népük ellen bárhol Szíriában, súlyos diplomáciai és politikai következményekkel kell számolniuk" - szögezte le.

Az olasz külügyminisztérium közölte, hogy a szíriai nagykövetet a minisztériumba kérették, és közölték vele, hogy távoznia kell.

Spanyolország bejelentette, hogy három napot adott a Madridban akkreditált szíriai nagykövetnek és négy másik diplomatának az ország elhagyására.

Brit tisztségviselők közölték kedden, hogy az Egyesült Királyság három szíriai diplomatát utasít ki tiltakozásul a mészárlás miatt, köztük Haszan Dalla ügyvivőt, Szíria legmagasabb rangú londoni diplomatáját.

Nikolaus Lutterotti bécsi külügyi szóvivő közölte, hogy a szíriai nagykövetet a külügyminisztériumba kérették, ahol nagyon kemény hangú tiltakozást fognak neki átnyújtani a mészárlás miatt. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Szíria bécsi nagykövetét nem fogják kiutasítani, mert neki egy másik megbízatása is van a bécsi ENSZ-központban.

John Baird kanadai külügyminiszter nyilatkozatban közölte, hogy a szíriai diplomatáknak és családtagjaiknak öt napjuk van az ország elhagyására. Egy másik szíriai diplomatától, akinek érkezését a közeljövőben várták, meg fogják tagadni a belépést.

Washingtonban kedden bejelentették, hogy válaszul a húlai vérengzésre kiutasítják a szíriai ügyvivőt.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×