INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Földrengés Olaszországban: legalább 15 halott

InfoRádió / MTI
Legalább tizenöten meghaltak a Modena közelében történt újabb olaszországi földrengésben, "négy vagy öt" ember pedig eltűnt - közölte az olasz polgári védelem szóvivője kedden.

"Jelenleg 15 megerősített halálesetről tudunk, négy vagy öt ember pedig eltűnt. Õket még megtalálhatjuk, vagy nőhet az áldozatok száma" - mondta a szóvivő.

Az 5,8-es erősségű földmozgás kedd reggel 9 órakor, 9,6 kilométer mélyen következett be, középpontja Bolognától 40 kilométerrel északra, Pármától 60 kilométerrel keletre volt.

Emilia Romagna régió illetékesei közölték, hogy több mint ötezer embert kellett otthonából kitelepíteni a legutóbbi rengések után.

A régió polgári védelme szerint mintegy hatezren fordultak hozzájuk segítségért. A május 20-i földrengés után 7500 embert kellett kitelepíteni otthonából. A 6-os erősségű korábbi földrengésnek hat hatottja volt ugyanebben a térségben

A Nemzeti Geofizikai és Vulkánkutató Intézet 12 óra 56 perc és 13 óra 05 perc között három, 5-ösnél nagyobb erősségű rengést észlelt.

Illetékesek szerint több ember rekedt a lakóházak és boltok romjai alatt Emilia Romagnában, ahol több épület és műhely épp hogy megnyílt a május 20-i földmozgás után.

A Modenától mintegy 30 kilométerre fekvő Cavezzo faluban lévő műhelyek és gyárak jelentősen megrongálódtak. A Ferrari autógyár és a Ducati motorgyár elővigyázatossági okokból bezárta a térségben működő üzemeit.

Kedden a mentőszolgálatokat akadályozta a mobiltelefon-hálózat üzemzavara. Médiajelentések szerint Bologna környékén időszakosan megszakadt a vonatközlekedés, egészen Firenzéig kiürítették a középületeket és az iskolákat.

Az 5,8-as erősségű földmozgást Észak- és Közép-Olaszországban, így Milánóban is lehetett érezni.

Az utóbbi mintegy tíz napban több száz rengés történt Olaszországban.

Mario Monti miniszterelnök rögtönzött sajtóértekezleten próbálta megnyugtatni a lakosságot.

"Biztosítani akarok mindenkit arról, hogy az állam minden tőle telhetőt megtesz, hogy az Olaszország számára oly fontos térségbe a lehető legrövidebb időn belül visszatérjen a normális élet" - mondta.

A földrengések további károkkal fenyegetik a recesszió sújtotta olasz gazdaságot. Illetékesek az ország egyik legtermékenyebb mezőgazdasági övezetében történt korábbi földmozgások okozta károkat több mint 200 millió euróra becsülték.

A címlapról ajánljuk