eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Sokat beszélünk Görögországról, de a görögökkel keveset"

A Görögországot támogató nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó reformokra szánt idő meghosszabbítását javasolja az Európai Parlament (EP) elnöke.

Martin Schulz a Tagesspiegel című német lapban vasárnap megjelent interjúban hangsúlyozta: rendkívül veszélyes lenne, ha az Athén és a nemzetközi hitelezők között nagy nehézségek árán létrejött megegyezést felrúgná a görög fél. "A megállapodást be kell tartani, a politika azonban dinamikus folyamat" - fejtette ki az EP elnöke. A végrehajtás részleteiről a június 17-ére kitűzött választások után lehet beszélni. A segítségnyújtás folytatásának alapfeltétele, hogy a görög vezetés elkötelezi magát a megállapodás mellett - tette hozzá.

Schulz kiemelte: az uniós intézmények vezetői közül ő az egyetlen, aki az utóbbi hónapokban többször járt Görögországban. "Az a probléma, hogy sokat beszélünk Görögországról, de magukkal a görögökkel keveset. Ezen változtatni kell" - mondta a német szociáldemokrata politikus.

Az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap februárban véglegesített második, 130 milliárd eurós hitelprogramjához kapcsolódó megállapodás egyebek között nyugdíj- és fizetéscsökkentéseket, adóemeléseket és privatizációt ír elő. A soron következő, mintegy 30 milliárd eurós részlet átutalásának az a feltétele, hogy a görög törvényhozás az adórendszer átalakításával hajtson végre egy újabb, ezúttal 11,5 milliárd euró nagyságú költségvetési kiigazítást.

Alexisz Ciprasz, a baloldali radikális Sziriza párt elnöke szakítana a megszorításokkal, ugyanakkor országát az euróövezetben tartaná. A politikus a Der Spiegel című német hetilap szombaton megjelent számában közölt interjúban hangsúlyozta: az állandó takarékoskodás politikája "láthatóan megbukott", amennyiben pedig a görögöket e bukott politika folytatására kényszerítik, "Görögország hamarosan tényleg nem tud majd fizetni a hitelezőknek", ami "egész Európát veszélybe sodorja".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×