eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Breivik dicsérte a norvég rendőrséget

Anders Behring Breivik, a szélsőjobboldali tömeggyilkos perének pénteki tárgyalásán méltatta az elfogására kiszállt norvég rendőröket, jóllehet a terrorelhárítókat sok bírálat érte késedelmes fellépésükért.

"Általában meg kell állapítani, hogy (a rendőrség) optimálisan lépett fel, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy erre a nyári szabadságok idején került sor, ráadásul pénteken késő délután" - mondta a fanatikus iszlámgyűlölő.

Breivik tavaly július 22-én egy pokolgépes merénylettel és egy fegyveres támadás során 77 embert, többségében tinédzsert ölt meg Oslóban, illetve az Utoya szigetén rendezett munkáspárti ifjúsági táborban.

A bíróság elnöke leállította a rendőrségi műveletet ért kritikus kérdések özönét. A túlélők és az áldozatok egyik ügyvédnője több kérdést tett fel a tanúskodó rendőröknek. Arról kellett volna beszélniük, miért jelentek meg jelentős késéssel a szigeten.

Breiviknek több mint 70 perce volt a gyilkosságok elkövetésére, mielőtt a terrorelhárítók őrizetbe vették. Egy kormánybizottságot is felállítottak annak kiderítése végett, miért tartott olyan sokáig megérkezésük a 40 kilométerre fekvő Oslóból. Breivik ugyanis maga hívta ki a rendőröket, és hajlandó lett volna föladni magát. Mivel senki nem jelent meg, folytatta a lövöldözést. Az ügyvédnő egyébként a tárgyalást követően úgy nyilatkozott, "nem nyugszik bele", hogy a bíró félbeszakította kérdéseit.

Ugyancsak a pénteki tárgyaláson számolt be a 22 éves Adrian Pracon arról, hogyan maradt életben. Éppen a parton volt, térdig a vízben, amikor Breivik rátalált. "Farkasszemet néztünk, olyan volt, mintha hosszan értékelné a helyzetet. Amikor elfordult, nagyon elszántnak tűnt, szinte katonaként viselkedett" - mesélte el a tanú. Breivik leengedte fegyverét, majd távozott. Később azonban visszatért, és vállon lőtte Pracont, feltehetőleg a fejére célzott.

Breivik korábban előadta saját verzióját. Eszerint azért hagyta Pracont egyedül, mert szélsőséges kinézete volt, saját magára emlékeztette.

Az előreláthatólag június végéig tartó per rendőrök és Breivik volt barátainak meghallgatásával folytatódik.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×