INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Szlovákiában az ezüst is aranyként fénylik

Infostart / InfoRádió
Szlovákiában nemzeti hősökként ünneplik a jégkorong-világbajnokságon ezüstérmes csapatot. Pozsonyban a város legnagyobb terén várhatóan több mint 30 ezer szurkoló várja a Helsinkiből hazatérő játékosokat.

Elmaradt a csoda, Dávidnak nem sikerült legyőznie Góliátot, az oroszok jobbak voltak - ilyen és hasonló címekkel számolnak be a hétfői szlovákiai napilapok a jégkorong-világbajnokság döntőjéről, melyben a meglepetéscsapat, a teljesen esélytelennek tartott Szlovákia simán kikapott az oroszoktól, így ezüstérmes lett.

Ennek ellenére az egész ország szinte nemzeti hősökként ünnepli Satanékat, akik tíz év után ismét aranyéremért játszhattak. Szombaton a csehek legyőzése az elődöntőben hatalmas eufóriát váltott ki, mindenki a nagy diadal lehetőségéről beszélt. A csehek régi mumusnak számítanak, a szlovákoknak csak ritkán sikerült egyenragú mérkőzést játszaniuk ellenük, most azonban minden bejött és az óriási küzdeni akarásnak, no és némi szerencsének is köszönhetően megérdemelten diadalmaskodtak.

A vasárnap döntőt a legtöbb szlovákiai városban óriáskivetítők előtt szurkolták végig nézők ezrei, mindenütt fiesztahangulat uralkodott, Pozsonyban három helyen is lehetett drukkolni. Az egyik Duna-parti bevásárlóközpont előtt több mint 20 ezren szurkoltak.

Robert Fico kormányfő délután Helsinkibe repült, hogy erőt adjon a fiúknak, de a nagy diadal már nem sikerült, az oroszok minden tekintetben jobbak voltak. Az ezüst is aranyként fénylik, az ilyen siker erősíti a nemzeti öntudatot, és erre most az országnak nagy szüksége van - mondta a miniszterelnök.

A csapat a kormány különrepülőgépén délután érkezik meg a fővárosba, a repülőtérről nyitott autóbusszal körbe megy a városon, majd a főtéren felállított emelvényen üdvözli a szurkolókat. Az itteni médiumok szerint a siker főleg annak köszönhető, hogy a tavalyi kudarc után szerződtetett cseh edzőnek, Vladimir Vujteknek sikerült egységessé kovácsolnia a régi nagy sztárokból és a fiatalokból összeállított együttest.


A címlapról ajánljuk