INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Videófelvételeken keresik az olaszországi merénylet elkövetőit

InfoRádió / MTI
Az utcai kamerák ellenőrzésével keresik azokat, akik elhelyezték a szombaton, Brindisiben, egy iskolánál robbant pokolgépet. Sajtóértesülések szerint két személyt állítottak elő.

Az olasz hírügynökségek által idézett BrindisiReport.it tudta meg, hogy két férfit kísértek a rendőrségre, ahol reggel óta kihallgatják őket. A portál információi szerint egyikük egy volt katona.

A Morvillo Falcone lány-szakközépiskola bejáratánál a reggeli becsöngetés előtt robbant fel a közeli hulladéktárolóban elhelyezett három gázpalack. A házi barkácsolású szerkezet reggel nyolc órára volt beállítva, de tíz perccel korábban robbant.
A nyomozást a Digos, a terrorizmus ellenes igazgatóság emberei folytatják. Egész éjszaka az iskolánál történteket rögzítő videókamerák felvételeit ellenőrizték. Azt keresték, ki helyezte el a palackokat a hulladéktartóba.

Marco Di Napoli államügyész úgy nyilatkozott, hogy "jó minőségű" felvételek állnak a hatóságok rendelkezésére.

Olaszország három napig félárbócra eresztett zászlókkal gyászolja a merénylet 16 éves áldozatát, Melissa Bassit. További öt diáklányt ápolnak még kórházban súlyos égési sérülésekkel, egyikük állapota életveszélyes.

A hatóságok arra keresnek választ, miért a Brindisi külvárosában levő iskola volt a célpont. Sajtóértesülések szerint egyre kevesebb a valószínűsége, hogy maffiamerényletről van szó, de ez nem zárja ki a helyi klánok közötti leszámolás lehetőségét.

"Ez az első alkalom, hogy iskola ellen követnek el merényletet. A Pugliában működő maffia nem ennyire szervezetlen és sokkal jobb minőségű robbanóanyagot használt volna" - mondta Luciano Violante, a képviselőház maffiaellenes bizottságának volt elnöke.

Anna Maria Cancellieri belügyminiszter az Il Messaggero napilapnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy az utóbbi hónapok terrorista akciói ellenére semmi nem mutatott egy ennyire súlyos merénylet irányába.

"Nem lehet katonai felügyelet alá helyezni az egész országot" - hangoztatta a miniszter, arra kérve az olaszokat, hogy ne engedjenek a félelemnek.

A címlapról ajánljuk