eur:
389.08
usd:
361.45
bux:
68090.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Nem lenne szimpatikus" a görög kilépés

Az eurózóna központi bankjában egyre komolyabban foglalkoznak a lehetőséggel, hogy Görögország kiléphet a valutaunióból. Athénben úgy tűnik, továbbra sincs megegyezés a nemzeti egységkormányról, amely végrehajthatná a korábban jóváhagyott, csődmentő reformprogramot.

Pókerjátszma, amelyben a felek azt várják, hogy ki hátrál meg hamarabb - így jellemzik kommentátorok azt, ami Görögszágban folyik. Közben azonban Frankfurtban már komolyan foglalkoznak a lehetőséggel, hogy szakadhat az eurózóna.

Az Európai Központi Bank korábban éppen azt hangoztatta, hogy a szerződések értelmében nem lehet kilépni, és hogy a valutaunió szétszakadása felmérhetetlen károkat okozna.

Az igazgatótanács egyik tagja, a belga központi bank vezetője, Luc Coene azt mondta az FT-nek: "egy barátságos válás valós lehetőség, bár én sajnálnám". Patrick Honohan, az ír központi bank vezetője pedig azt jegyezte meg: "olyan dolgok történhetnek, amelyekre a szerződések alkotói nem is gondoltak. "Technikailag elképzelhető a görög kilépés. Nem feltétlenül halálos seb, menedzselhető, bár nem szimpatikus".

A német Bundesbank elnöke úgy kommentálta a lehetőséget, hogy az Athénnak és nem a többi eurózónatagnak lenne igazán komoly gond.

Mindeközben Athénban vasárnap éjszaka úgy tűnt, hogy a patthelyzet miatt új választásokat rendeznek júniusban. Bár Papuliasz elnök magához elnök magához rendelte a fő pártok vezetőit, hogy mégegyszer felszólítsa őket a nemzeti egységkormány létrehozására, úgy tűnik, nem sikerül megoldást találni. A második helyen végzett Sziriza baloldali koalíció vezetője, Alekszisz Ciprisz értésre adta: nem fogadja el a nemzetközi mentőcsomag feltételeit. Egy esetleges új választás után a Sziriza akár a legnagyobb görög párttá is válhat - a párt azt hangsúlyozza, hogy az új kormánynak vissza kell vonnia a 130 milliárd eurós IMF-EU hitelért cserébe hozott súlyos megszorító intézkedéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×