INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Ügyvivői kormány lehet Görögországban

InfoRádió / MTI
Ügyvivői kormányt kell kineveznie a görög államfőnek, ha rövid időn belül nem sikerül megállapodásra jutnia a pártok vezetővel egy új kormány megalakításáról - adta hírül szombaton az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

A hírszolgálati iroda beszámolt arról, hogy Evangelosz Venizelosz, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) vezetője a nap folyamán hivatalosan is visszaadta az államfőnek kormányalakítási megbízását a görög fővárosban, miután neki sem sikerült kormányalakítási megállapodásra jutnia a legerősebb pártok vezetőivel.

Karolosz Papuliasz köztársasági elnöknek az alkotmány biztosította felhatalmazás alapján már csak egy lehetősége maradt, hogy a május 6-i választások eredményei alapján megpróbálja elérni kormány megalakítását. Általános várakozások szerint hétfőn - de lehet, hogy már vasárnap - magához kéreti a parlamentbe jutott pártok vezetőit, és megpróbál kormányalakítási megállapodást kidolgozni velük. Amennyiben ez nem sikerül, az államfőnek 30 napon belül ki kell írnia az újabb választásokat, és azok megtartásáig ügyvivői kormányt kell kineveznie.

Görög sajtójelentések szerint a miniszterelnöki tisztséget ellátó Lukasz Papadémosz már pénteken közölte az államfővel, hogy nem javasolja a saját jelölését egy ügyvivői kormány élére.

A címlapról ajánljuk