INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Életben vannak a magyar túszok Szíriában

InfoRádió / MTI
Életben vannak a Szíriában elrabolt magyarok - közölte a Terrorelhárítási Központra hivatkozva a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter közleményében hangsúlyozta: egyelőre annyit tudni, hogy szombatra virradóra rablótámadás történt egy cég telephelyén Szíria észak-keleti részén és a fegyveresek a különféle eszközök eltulajdonítása után bukkantak a magyarokra, akik egyelőre nincsenek életveszélyben.

Közölte, a TEK-nek "konkrét értesülése is van arról, hogy a túszok életben vannak", és a rendelkezésekre álló információk alapján azt lehet feltételezni, hogy a magyarok életét ebben a pillanatban nem fenyegeti közvetlen veszély.

Jelezte ugyanakkor, hogy a térségben rendkívül zavaros a politikai és a biztonsági helyzet, az információszerzés nehéz, és nem mindig megbízható. Minderre tekintettel - írta - a sajtó és a közvélemény türelmét kérik.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, a magyar kormány teljesíti alaptörvényi kötelezettségét, megvédi polgárait, így a külföldön bajba került magyarokat sem hagyja soha magára.

Közölte, Orbán Viktor miniszterelnök utasításának megfelelően a Külügyminisztérium, a damaszkuszi magyar nagykövetség és a TEK saját forrásait, kapcsolatait felhasználva, de szorosan együttműködve, éjjel-nappal dolgozik azon, hogy a Szíriában elrabolt két magyar állampolgár ügye mielőbb megnyugtatóan rendeződjön.

Az MTI érdeklődésére korábban Magyarország damaszkuszi konzulja azt közölte, hogy az elrabolt személyek biztonsága érdekében a külképviselet nem közölhet részleteket az ügyről, és bármilyen információt csak a Külügyminisztérium vagy a Miniszterelnöki Hivatal adhat ki.

A címlapról ajánljuk