INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Washington érvénybe tartja a Mianmar ellen hozott szankciókat

InfoRádió / MTI
Az Egyesült Államok kizárta, hogy a közeljövőben feloldja a Mianmar ellen hozott szankciók mindegyikét. A leginkább sújtó büntetőintézkedéseket érvényben hagyja, hogy ezzel továbbra nyomást gyakoroljon az ázsiai országra - derült ki egy magas rangú külügyi illetékes szavaiból.

Az Európai Unió nemrégiben felfüggesztette a szankciók csaknem egészét, hogy ezzel is helyeslését fejezze ki a Mianmarban megindult politikai reformfolyamattal kapcsolatban. Az EU mindössze a fegyvereladásra vonatkozó embargót hagyta érvényben,

A hónap elején megtartott mianmari időközi választásokon az Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas politikus vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) lett a mianmari parlament első számú ellenzéki pártja. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter üdvözölve a fejleményeket bejelentette, hogy Washington enyhít a megszorító intézkedéseken, főleg a Mianmarba irányuló befektetéseket illetően.

Kurt Campbell, az amerikai külügyminisztérium Ázsiával foglalkozó államtitkár-helyettese szerdán az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt kifejtette: a washingtoni kormányzat még tart attól, hogy megtorpanhat a reformátmenet. "Ezért a nyomásgyakorlás stratégiánk egyik kulcseleme" - mondta.

"Meg kell győződnünk arról, hogy a reformfolyamat kiterjed az egész országra" - fogalmazott a külügyminisztériumi Ázsia-szakértő, aki szerint egyértelmű és hitelt érdemlő információk jutottak el Washingtonba arról, hogy a demokráciatörekvésekkel szembeszálló erők még mindig aktívak Mianmarban

A címlapról ajánljuk