INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Szexbotrányba keveredtek az elnök testőrei

Infostart / InfoRádió
Barack Obama alapos vizsgálatot követel a latin-amerikai útját beárnyékoló szexbotrány miatt. Miközben az amerikai elnök egy regionális csúcstalálkozón például a Kubával szembeni politikáról tárgyalt, addig testőrsége egyes tagjairól kiderült, hogy prostituáltakkal múlatták az időt. Több ügynököt haza is küldtek.

Felemás módon zárult a hétvégi latin-amerikai regionális csúcs - a térség vezetőinek nem sikerült megállapodni Kuba státuszáról szervezetükben. Barack Obama amerikai elnök ugyanakkor találkozott Shakirával, akivel az afrikai származású kolumbiaiak kulturális eseményén vett részt.

Emellett azonban amiatt fájhatott a feje, hogy testőrsége és most már az amerikai fegyveres erők egyes tagjai is szexbotrányba keveredtek a kolumbiai csúcson.

A Tűzvonalban című filmből ismert, és az elnök biztonságát védő úgynevezett Titkosszolgálat, a Secret Service ügynökeiből 11-et és további öt katonát kellett hazaküldeni helytelen viselkedés miatt.

Úgy tűnik, a szuperügynök nemcsak arra koncentráltak, hogy készen álljanak az elnök védelmére. Feletteseik szerint a csúcs helyszínén, Cartagenában szerdán este örömlányokat invitáltak szállodai szobáikba majd vitába keveredtek egyikükkel, amikor fizetni kellett

"Alapos vizsgálatot várok" - mondta a kolumbiai elnökkel tartott sajtótájékoztatóján a kínos perceket átélő Obama. "Ha kiderül, hogy igaz, amit a sajtó állít, akkor persze mérges leszek" - tette hozzá.

Az amerikai hadsereg külön vizsgálatot folytat a saját állományát ért vádak miatt.

Tudósítók megjegyezték, hogy a botrányba keveredett ügynökök nem láttak el aktív testőri feladatokat - a novemberi elnökválasztás miatt azonban Obama most különösen nem engedhet meg semmilyen botrányt környezetében.

Egy republikánus kongresszusi bizottsági elnök nem sok időt vesztegetett és arra utalt egy tévéinterjúban, hogy sokkal mélyrehatóbban kell vizsgálódni. "Talán az egész szervezetnek magába kell néznie, az ilyen dolgok nemcsak egyszer történnek meg" - spekulált Darrell Issa.

A New York Times tényfeltáró cikke szerint nem csak egyszerű beosztottak, de két magasabb rangú tiszt is belekeveredett az ügybe. "Mi az amerikai népet képviseljük, ami azt jelenti, hogy méltósággal és tisztességesen kell viselkednünk" - olvasott be Obama beosztottjainak.

Úgy tűnik azonban, hogy a Secret Service tagjai is hibákat elkövető, hús-vér emberek: 2009-ben például elnézték, hogy egy valóságshow két celebje meghívó nélkül megjelent egy állami fogadáson. Novemberben emberölés miatt tartóztattak le egy ügynököt a hawaii Ázsia-Csendesóceáni csúcs előtt, egy másikat pedig ittas állapotban állítottak meg, miközben az elnök egyik hazai útját kellett volna biztosítania.


A címlapról ajánljuk