INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Erős földrengés Indonéziában

InfoRádió / MTI
8,7-es erősségű földrengés volt szerdán az indonéziai Szumátra szigetén lévő Aceh tartománytól délnyugatra; a térség országaiban a hatóságok szökőárriadót rendeltek el. Az amerikai földtani intézet egy nagyon erős, 8,2-es erejű utórengésről számolt be.

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint a rengés fészke a tengerfenék alatt 33 kilométerrel volt, mintegy 495 kilométerre Aceh tartomány fővárosától, Banda Acehtől. A rengést Szingapúrban, Thaiföldön, Malaysiában, Srí Lankán és Indiában is érezni lehetett, s sok helyen pánikot okozott. Malaysia nyugati partvidékén a városok toronyépületei egy percen át kilengtek. A nagy földrengést későb egy 6,5-ös utórengés követte.

Indonézia partjai közelében 2004 december 24-én 9,1 es erősségű rengés volt, amely cunamit indított el az Indiai-óceánon. A szökőárban mintegy 230 ezer ember halt meg, csaknem háromnegyedük Acehben.

Ézzak-Szumátra városaiban szerdán a földrengés után az emberek kirohantak az épületekből. Banda Acehben az elharapódzó pánikban Aláhu Akbár kiáltásokkal autókba ugrottak, motorkerékpárra szálltak, és a fenyegető szökőár elől menekülve elindultak a magaslatok felé, közlekedési káoszt okozva a tartományi székhelyen.

Az amerikai földtani intézet (USGS) egy nagyon erős, 8,2-es erejű utórengésről számolt be az indonéziai Acehtől 615 kilométerre, 16,4 kilométeres mélységben.

Indonézia a csendes-óceáni "tűzgyűrű" része, ahol a tektonikus lemezek ütközése gyakran vált ki szeizmikus és vulkáni tevékenységet.

A címlapról ajánljuk