eur:
394.15
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Erős földrengés Indonéziában

8,7-es erősségű földrengés volt szerdán az indonéziai Szumátra szigetén lévő Aceh tartománytól délnyugatra; a térség országaiban a hatóságok szökőárriadót rendeltek el. Az amerikai földtani intézet egy nagyon erős, 8,2-es erejű utórengésről számolt be.

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint a rengés fészke a tengerfenék alatt 33 kilométerrel volt, mintegy 495 kilométerre Aceh tartomány fővárosától, Banda Acehtől. A rengést Szingapúrban, Thaiföldön, Malaysiában, Srí Lankán és Indiában is érezni lehetett, s sok helyen pánikot okozott. Malaysia nyugati partvidékén a városok toronyépületei egy percen át kilengtek. A nagy földrengést későb egy 6,5-ös utórengés követte.

Indonézia partjai közelében 2004 december 24-én 9,1 es erősségű rengés volt, amely cunamit indított el az Indiai-óceánon. A szökőárban mintegy 230 ezer ember halt meg, csaknem háromnegyedük Acehben.

Ézzak-Szumátra városaiban szerdán a földrengés után az emberek kirohantak az épületekből. Banda Acehben az elharapódzó pánikban Aláhu Akbár kiáltásokkal autókba ugrottak, motorkerékpárra szálltak, és a fenyegető szökőár elől menekülve elindultak a magaslatok felé, közlekedési káoszt okozva a tartományi székhelyen.

Az amerikai földtani intézet (USGS) egy nagyon erős, 8,2-es erejű utórengésről számolt be az indonéziai Acehtől 615 kilométerre, 16,4 kilométeres mélységben.

Indonézia a csendes-óceáni "tűzgyűrű" része, ahol a tektonikus lemezek ütközése gyakran vált ki szeizmikus és vulkáni tevékenységet.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×