INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Lejárt a határidő, de nincs tűzszünet Szíriában

InfoRádió / MTI
Lejárt a tűzszünet életbe lépésnek határideje, de nem szűntek meg teljesen a harcok Szíriában: ellenzéki aktivisták szerint nincs jele a kormányerők nagyarányú visszavonulásának, és reggel két várost is lőttek. Hat katona halt meg ellenzéki erők támadásában.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) arról számolt be, hogy a tüzérség támadta az északi Mareát, és aknavetők zaja hallatszott a középső Homsz városában is. Abder-Rahmán OSDH-vezető elmondása szerint "a hadsereg harckocsijai lőtték Marea települést, amely fölött helikopterek is elrepültek".

Az északkeleti Haszaka térségében, Maszada és Markada között kormányerőket ért támadás, és hat katona meghalt - közölte még a brit központú OSDH.

A kínai külügyi szóvivő aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy szíriai fegyveresek lövéseket adtak le az országhatáron túli törökországi menekülttáborra. Legkevesebb öten, köztük török állampolgárok is megsebesültek.

Recep Tayyip Erdogan a történteket kedden nyilvánvaló határsértésnek minősítette, s a nemzetközi törvényekkel összhangban válaszlépéseket helyezett kilátásba. A kíséretében tartózkodó Ahmet Davutoglu külügyminiszter pedig a szíriai fejlemények miatt megszakítja útját és hazatér.

A címlapról ajánljuk