eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A guantánamói haditörvényszék elé állítják a szeptember 11-i támadások kitervelőjét

A szeptember 11-i terrortámadás feltételezett kitervelőjét, Kálid Sejk Mohamedet valamint négy tettestársát a guantánamói haditörvényszék elé állítják - jelentette be szerdán a Pentagon.

A vádlottakra halálbüntetést is kiszabhatnak. Az öt férfit azzal vádolják, hogy kitervelték és végrehajtották a 2001. szeptember 11-én New Yorkban, Washingtonban elkövetett terrortámadásokat, amelyeknek 2976 halálos áldozata volt. A terroristák által eltérített egyik utasszállító repülőgép a pennsylvaniai Shanksville közelében zuhant le.

Az ötöket terrorizmussal, repülőgép-eltérítéssel, összeesküvéssel, a hadviselés szablyait megsértő gyilkossággal és más bűncselekmények elkövetésével vádolják. Az eljárás 30 napon belül elkezdődhet.

Az ügynek a haditörvényszék elé utalásáról szóló döntést egy évvel azt követően hozták nyilvánosságra, hogy az Obama-kormányzat felhagyott Mohamed és társai polgári bíróság elé állításának kísérletével.

A törekvésnek egy kongresszusi határozat vetett véget, amely megtiltotta a szeptember 11-i terrortámadások vádlottjai New Yorkba szállításának finanszírozását. Eric Holder igazságügyi miniszter azzal vádolta meg a honatyákat, hogy az ügyben megkötötték a kormány kezét.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) elítélte a kormány döntését. Ez az ACLU szerint azt jelenti, hogy "korunk legfontosabb terrorizmuspereit" egy "másodrangú" igazságügyi rendszerben" kell tárgyalni. A civil szervezet emlékeztetett rá, hogy a szövetségi bíróságok terrorcselekményekkel kapcsolatos perek százait bonyolították le sikeresen.

Barack Obama elnökjelöltként a 2008-as elnökválasztási kampányban még a guantánamói fogolytelep bezárását ígérte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×