INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A guantánamói haditörvényszék elé állítják a szeptember 11-i támadások kitervelőjét

InfoRádió / MTI
A szeptember 11-i terrortámadás feltételezett kitervelőjét, Kálid Sejk Mohamedet valamint négy tettestársát a guantánamói haditörvényszék elé állítják - jelentette be szerdán a Pentagon.

A vádlottakra halálbüntetést is kiszabhatnak. Az öt férfit azzal vádolják, hogy kitervelték és végrehajtották a 2001. szeptember 11-én New Yorkban, Washingtonban elkövetett terrortámadásokat, amelyeknek 2976 halálos áldozata volt. A terroristák által eltérített egyik utasszállító repülőgép a pennsylvaniai Shanksville közelében zuhant le.

Az ötöket terrorizmussal, repülőgép-eltérítéssel, összeesküvéssel, a hadviselés szablyait megsértő gyilkossággal és más bűncselekmények elkövetésével vádolják. Az eljárás 30 napon belül elkezdődhet.

Az ügynek a haditörvényszék elé utalásáról szóló döntést egy évvel azt követően hozták nyilvánosságra, hogy az Obama-kormányzat felhagyott Mohamed és társai polgári bíróság elé állításának kísérletével.

A törekvésnek egy kongresszusi határozat vetett véget, amely megtiltotta a szeptember 11-i terrortámadások vádlottjai New Yorkba szállításának finanszírozását. Eric Holder igazságügyi miniszter azzal vádolta meg a honatyákat, hogy az ügyben megkötötték a kormány kezét.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) elítélte a kormány döntését. Ez az ACLU szerint azt jelenti, hogy "korunk legfontosabb terrorizmuspereit" egy "másodrangú" igazságügyi rendszerben" kell tárgyalni. A civil szervezet emlékeztetett rá, hogy a szövetségi bíróságok terrorcselekményekkel kapcsolatos perek százait bonyolították le sikeresen.

Barack Obama elnökjelöltként a 2008-as elnökválasztási kampányban még a guantánamói fogolytelep bezárását ígérte.

A címlapról ajánljuk