eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Internetes sztár lett a háborús bűnös

Hétfőig nem sokan tudták, ki az a Joseph Kony, az internet azonban egy csapásra negatív hőst teremtett belőle. Azóta ugyanis, hogy feltöltötték a YouTube megosztóra az Úr Ellenállási Hadserege nevű gerillacsoportról szóló dokumentumfilmet, azt azóta majdnem 50 millióan nézték meg világszerte.

A nemzetközi médiában időről időre szóba kerül az LRA, vagyis az ugandai kormány ellen harcoló és az ugandai lakosokat terrorizáló Úr Ellenállási Hadserege nevű gerillacsoport.

Leginkább a segélyaktivisták foglalkoznak a témával. Az ideológiai alapon szervezett fegyveres csoport hírhedté vált arról, hogy a dzsungelből kicsapva gyerekeket rabol el, akiket aztán kegyetlen gyilkosokká képez ki. Joseph Konyt háborús bűnök miatt körözteti a Nemzetközi Büntető Törvényszék, négy ország katonái és 100 amerikai kommandós próbálja elfogni, és a hét eleje óta még nagyobb ismertségre tett szert a YouTube jóvoltából.

Azóta, hogy hétfőn feltöltötték a 30 perces, Kony 2012 című dokumentumfilmet, azt majdnem 50 millióan látták világszerte. Az egyik ausztrál tévéadó felfigyelt az internetes fórumán folyó párbeszédre, és műsorra tűzte a filmet.


"Kony egy szörnyeteg. El kell ítélni, és megérdemli, hogy felakasszák" - mondta róla Felix Kulayigye ugandai ezredes.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közölte, hogy az LRA új támadásokat indított az idén a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A helyi ENSZ stabilizációs erő szerint azonban a szervezet meggyengült. Az ugandai hadsereg szerint már csak párszáz fős lehet a milícia, amely kisebb csoportokra szakadva mozog a dzsungelben. Szakértők szerint azonban már korábban is mondták róluk azt, hogy szinte teljesen eltűntek, és mégis itt vannak.

Az LRA a kilencvenes évek végén tűnt fel, és becslések szerint több tízezer embert rabolt el, gyilkolt meg és csonkított meg. Az elrabolt gyerekeket vagy szex-rabszolgaként használja fel, vagy harcosoknak képzi ki. A Láthatatlan Gyerekek nevű civilszervezet egyik helyi vezetője is egy ilyen egykori elrabolt gyerek, aki 800 más volt túsznak segít abban, hogy befejezze a középiskolát és az egyetemet.

A film amerikai készítőit sok bírálat érte, amiért Konyval és nem az áldozatokkal foglalkoznak. Kicsit lemaradtak, mert Ugandában már az újjáépítés és nem Kony megölése a fő feladat - mondják. Más szervezetek gyanúsnak tartják emellett a Láthatatlan Gyerekek gazdálkodását is, miután a szervezet tavaly hirtelen több millió dollárhoz jutott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×