eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Fico pártja fölényes győzelmet aratott, az MKP nem jutott be

Szlovákiában jelentős fölénnyel nyerte meg az előre hozott parlamenti választásokat a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia párt. A leadott voksok több mint 97,56 százalékának összesítése alapján a Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártja 4,3 százalékos eredménnyel nem, Bugár Béla pártja, a Most-Híd viszont 6,94 százalékkal bejutott a törvényhozásba, és 13 mandátumot szerzett.

Robert Fico volt kormányfő pártja a szavazatok 44,8 százalékát kapta, így 84 képviselője lesz a pozsonyi parlamentben, így koalíciós partner nélkül is kormányozhatja az országot.

Győzelmi beszédében Robert Fico arról beszélt, hogy győzelmükkel megvalósíthatják a szociális állam kialakítására és a közpénzek konszolidációjára vonatkozó, európai irányultságú programjukat. Hétfőtől kerekasztalt kezdeményeznek a parlamentbe jutott pártokkal, és hajlandóak együttműködni azokkal az erőkkel, amelyek támogatják programjukat.

A törvényhozásba hat párt jutott be, a második legjobb eredményt a Ján Fígel vezette, jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom érte el, 8,7 százalékkal.

A parlament tagja lett a liberálisokból kivált heccpárt, az Egyszerű Emberek is. A Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt a szavazatok 4,6 százalékát kapta meg, így nem jutott be.

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke az eredmények kapcsán úgy nyilatkozott az MTI-nek: kissé csalódott, mert 5 százalék fölötti eredményre számítottak. Elmondása szerint ha közösen indultak volna (a Most-Híddal), a második legerősebb pártként lehetnének a parlamentben. Rámutatott: az MKP tett ennek irányában lépéseket, de elutasításba ütközött. Hozzátette: a választások eredményeinek ilyen alakulása nem csak az MKP számára jelent rossz kimenetelt, de a Szlovákiában élő magyarság számára is, amelyre nehéz évek várnak.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a kampány minden nehézsége ellenére pozitívnak értékelte a párt által elért eredményeket. Elmondta: leülnek tárgyalni a Smerrel, de véleménye szerint Robert Fico pártjának nincs szüksége koalíciós partnerre. Hozzátette: el tudják képzelni az együttműködést a Smerrel.

Szlovákiában azután tartottak előrehozott parlamenti választásokat, hogy 2011 októberében megbukott Iveta Radicová kormánya, mert az euróövezeti mentőöv elfogadásáról szóló szavazást a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással kötötte össze, és a kabinet csak 55 támogató voksot kapott a 150 fős parlamentben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×