eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Görögország teljesítette az újabb hitelcsomag minden feltételét

Az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportját (Eurócsoport) elnöklő Jean-Claude Juncker bejelentése szerint Görögország teljesítette minden feltételét annak, hogy hozzájuthasson az újabb nemzetközi pénzügyi támogatási csomaghoz.

A luxemburgi miniszterelnök Brüsszelben nyilatkozott erről az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját megelőzően, az Eurócsoport ülése után.

Megerősítette azt is, hogy ezzel együtt egyelőre nem született döntés a 130 milliárd eurós újabb program elindításáról.

Utóbbival kapcsolatban Wolfgang Scha:uble német pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a jóváhagyásra a jövő hét végén, március 9-én kerülhet sor.

Mindketten jelezték, hogy az újabb csomag elindítása attól függ, sikeresen és magas részvétel mellett alakul-e a magánhitelezőkkel szemben fennálló görög adósság átütemezése, azaz az értékpapírcsere a gyakorlatban.

A pénzügyminiszterek ennek érdekében most hozzájárultak ahhoz is, hogy az uniós pénzügyi stabilitási alap (EFSF) kötvényeket bocsásson ki a magánhitelezőkkel szemben fennálló görög adósság átütemezéséhez való euróövezeti hozzájárulás finanszírozására.

"Az Eurócsoport üdvözli az úgynevezett trojka (Nemzetközi Valutaalap, Európai Bizottság, Európai Központi Bank) azon értékelését, hogy Görögország megfelelő előrehaladást tett az előzetesen megállapított feltételek teljesítésében" - szögezte le közleményében Juncker. Emlékeztetett arra, hogy a parlamentben megszületett valamennyi szükséges jogszabály az államháztartási konszolidációt, a pénzügyi ágazat szabályozását és a szerkezeti reformokat érintő témákban, és a görög program következetes teljesítése megfelelő alapot teremthet a fenntartható növekedési pálya létrehozásához.

Görög forrásból azt jelentették be, hogy a brüsszeli pénzügyminiszteri találkozót követően a tárca görög birtokosa több megállapodást írt alá, amelyek egyértelművé teszik a közszféra támogatását az adósságátütemezési program keretében tett gyakorlati lépésekhez és az újabb mentőcsomag elindításához.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×