eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

A gazdák az élelmiszerárak emelkedésével riogatnak

Anglia és Wales nagy részén, a legfontosabb mezőgazdasági vidékeken, öt hónapja nem esett elegendő mennyiségű csapadék. Hó hullott, de hamar elolvadt, nem tudta pótolni a tározókból eltűnt vízmennyiséget. Ha így megy tovább, nyárra komoly vízhiány és aszály várható.

Délkelet-Angliát, Nagy-Britannia "kenyereskosarát", azaz a gabona- és zöldségtermelő vidékeket fenyegeti leginkább a csapadékhiány következtében jelentkező aszály. A gazdák máris az élelmiszerárak emelkedésével fenyegetnek.

Márciusig az átlagos éves csapadék 120 százalékának kellene lehullania, hogy a vidék vízháztartása rendbe jöjjön. Erre azonban a meteorológusok szerint nincs esély.

A múltban, amikor főként importból élelmezte magát Anglia, szárazság esetén nem nagyon törődtek a gazdák gondjaival, fontosabb volt a golfpályák öntözése, mint a földeké. Ám megnőtt a brit hazai mezőgazdaság jelentősége, s ez nagyban támaszkodik az irrigációra.

Száz éve nem volt a mostanihoz hasonló vízhiány Kelet-Angliában és Walesben. A folyók vízállása olyan alacsony, hogy egyes helyeken a halakat át kellett telepíteni a sekély vízszakaszokról.

Utoljára 1976-ban volt aszály Angliában. Kiégtek a rétek és a pázsitok. Ilyenkor elsőnek a kertek locsolását és az uszodák feltöltését tiltják meg. A vízművek máris felkérte az érintett vidékek lakosságát, hogy kádfürdő helyett rövid tusolással tisztálkodjanak. 1976-ban végül utcai közcsapokat nyitottak, amelyek előtt vödrökkel, csöbrökkel álltak sorba az emberek. Ez bekövetkezhet idén is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×