eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megállapodtak a görög mentőcsomagról

Megállapodtak az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei kedd hajnalban a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomagról, amely 130 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot és a GDP-arányos görög államadósság 121 százalékra történő leszorítását irányozza elő az évtized végéig - közölte két uniós tisztségviselő. A megállapodás hírére erősödött az euró. A miniszterek tizenkét órás brüsszeli tanácskozás után jutottak megegyezésre.

Az egyik tisztségviselő elmondta: a hitelcsomag 130 milliárd eurós lesz, 2020-ig pedig 121 százalékra akarják leszorítani a görög GDP-arányos államadósságot, amit már csak írásos nyilatkozatba kell foglalniuk a minisztereknek. Egy másik tisztségviselő megerősítette az említett számokat, de óvatosságra intett azzal kapcsolatban, hogy még csak most kezdték meg a zárónyilatkozat megszövegezését.

Az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított 121 százalékos szintje nagyon közel áll ahhoz a 120 százalékhoz, amelyet a brüsszeli tárgyalások több résztvevője - köztük Németország és Hollandia, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - hosszú távon fenntarthatónak tart.

Ezenkívül Görögország magánhitelezői várhatóan a kezükben lévő görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát veszítik el, aminek révén Görögország államadóssága 100 milliárd euróval csökken majd. Korábban a nominális érték 50 százalékának leírásáról szóló hírek láttak napvilágot, ami azt jelentette volna, hogy a kötvények nettó piaci értékük közel 70 százalékát veszítik el.

A kedd hajnali brüsszeli megállapodás hírére erősödött az euró, a közös uniós fizetőeszköz dollárárfolyama a bankközi devizapiacon tíz perc alatt 1,3185-ről 1,3266-ra szökött fel. Görögországnak egy hónapon belül szüksége lenne az újabb nemzetközi hitelekre, különben lejár egy 14,5 milliárd eurós hitelfelvételének törlesztési határideje, és kénytelen lenne csődöt jelenteni.

Ez már a második mentőcsomag Görögország számára, amely 2010 májusában az euróövezeti tagországok kormányaival és az IMF-fel kötött kétoldalú hitelmegállapodások révén összesen 110 milliárd euróhoz jutott.

Görögország és az euróövezet pénzügyi stabilitását egyaránt biztosítja a megállapodás a 130 milliárd eurós, újabb görög pénzügyi támogatási programról és a görög adósság könnyítéséről - hangoztatta Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke a miniszterek maratoni ülését követően.
A megállapodás korábban kiszivárgott elemeit megerősítve hozzátette: mind a magánhitelezők, mind az állami résztvevők jelenős további erőfeszítéseket tettek, hogy garantálni tudják a görög államadósság szintjének leszorítását a tagországok állam- és kormányfőinek korábbi iránymutatásaiban szereplő, a GDP-hez viszonyított 120 százalékos szintre 2020-ra.

Mindez megerősíti Görögország helyét az euróövezetben - szögezte le a luxemburgi miniszterelnök.

Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója hozzátették: a megállapodás lehetővé teszi a program pontos végrehajtását és a gyakorlatba iktatás szigorú ellenőrzését is.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×