eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Amerika ma is "nagy keddet" tart

Colorado és Minnesota államban jelöltállító gyűlésen, Missouriban pedig egy pusztán erőfelmérő előválasztáson szavaznak kedden arról a republikánus választók, hogy ki legyen pártjuk elnökjelöltje.

A Public Policy Poll (PPP) közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a verseny mindhárom államban várhatóan Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor és Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó között dől el. Elemzők úgy vélik, az eredmények lelassíthatják az utóbbi menetelését az elnökjelöltség felé.

Minnesotában a PPP 29 százalékot jósolt Santorumnak, Romney-nak pedig 27-et, vagyis a két elnökjelölt-aspiráns támogatottsága közötti különbség a statisztikai hibahatáron belül van. Newt Gingrich volt képviselőházi elnök itt 18, Ron Paul texasi képviselő pedig 12 százalékra számíthat.

Coloradóban ugyanennek az intézetnek az adatai szerint Romney 40, Santorum 26, Gingrich pedig ugyanúgy 18, Paul 12 százalékot kaphat. Missouriban Santorum 45 százalékkal vezet, őt Romney követi 34 százalékkal.

Az első részeredmények közép-európai idő szerint csak csütörtök hajnalra várhatók. A missouri előválasztás pusztán felmérés jellegű lesz, egyfajta tét nélküli elnökjelölt-aspiránsi "szépségverseny", mert az állam csak március 17-én, caucusokon dönti majd el, hogy kiket delegál az országos konvencióra. Colorado 36, Minnesota 40, Missouri pedig 52 küldöttet delegál majd a Republikánus Párt nyárvégi nagy eseményére, amelyen eldől, hogy ki lesz Barack Obama elnök kihívója.

Eközben Maine államban is folytatódik a jelöltállító gyűlések szombaton megkezdődött sorozata, amely február 11-éig tart. Sajtóforrások szerint az itteni vetélkedés esélyese Ron Paul. Maine 24 küldöttet delegál a konvencióra, de ezek kilétéről is csak később, májusban dönt párt helyi szervezete.

Csak hétfőn hozták nyilvánosságra a szombaton megtartott, Romney által fölényesen megnyert nevadai caucusok hivatalos végeredményét. Ezek szerint a volt massachusettsi képviselő a szavazatok 50 százalékát kapta meg, a második helyen Gingrich végzett (21 százalék), szorosan a nyomában Ron Paul (19 százalék), végül Santorum (10 százalék).

A republikánus jelöltválasztási közdelem eddigi öt fordulója közül hármat Romney és egyet-egyet Santorum, illetve Gingrich nyert meg. Az AP hírügynökség összesítése szerint az augusztus végi országos republikánus konvención, ahol minimum 1144 szavazattal lehet majd elnyerni a hivatalos elnökjelöltséget, Romney-nak jelenleg (beleértve a Republikánus Nemzeti Bizottság által delegált, nem megválasztott "szuperdelegátusokat") 101, Gingrichnek 32, Santorumnak 17, Ron Paulnak pedig 9 támogató küldöttje van.

Kedvezőtlen hír a republikánus elnökjelölt-aspiránsok számára, hogy a javuló gazdasági mutatók - főleg a munkanélküliségi ráta 8,3 százalékosra csökkenése - miatt valamelyest javultak Obama újraválasztási esélyei. Az ABC és a The Washington Post által közösen elvégeztetett felmérés szerint az elnök 51-41 arányban verné meg a republikánus elnökjelöltségre talán a legjobb eséllyel pályázó Romney-t.

Obama támogatottsága most először emelkedett 50 százalék fölé a Romney-val történő összehasonlításban. Az elnök Gingrichet 54-43 arányban győzné le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×