eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Romney a favorit Nevadában

Nevadában szombaton megkezdődtek a Republikánus Párt jelöltállító gyűlései (caucusok). A versenyben maradt négy elnökjelölt-aspiráns közül három az utolsó órákig kampányolt a sivatagi államban annak érdekében, hogy novemberben ő lehessen Barack Obama elnök hivatalos kihívója.

Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó - a megmérettetés egyértelmű favoritja -, Newt Gingrich volt képviselőházi elnök és Ron Paul texasi képviselő szombaton is sorra járta a jelöltállító gyűléseket, hogy a pártjuk szimpatizánsai között újabb szavazókat toborozzon magának. Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor azonban szombaton már Missouriban korteskedett, ahol kedden (nem kötelező érvényű) előválasztást fognak tartani.

A Las Vegas Review-Journal pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint Romney a szavazatok 45, a Public Policy Polling (PPP) közvélemény-kutató intézet szerint pedig az 50 százalékát fogja besöpörni. Gingrich mind a két előrejelzés szerint 25 százalékot fog kapni, Paul és Santorum pedig a maradék voksokon osztozik majd. Nevadában, ahol a választók mintegy egynegyede mormon vallású - Romney is ehhez a felekezethez tartozik -, a volt massachusettsi kormányzó 2008-ban a voksok 51 százalékát kapta.

Nevada 28 küldöttet delegál majd a Republikánus Párt augusztus végi országos konvenciójára, ahol végérvényesen eldől majd, hogy ki legyen az elnökjelölt. A küldöttséget a leadott szavazatok arányában fogják összeállítani. Romney eddig 84, Gingrich 27, Paul 10, Santorum pedig 8 támogatót tudhat maga mögött.

Noha a legtöbb caucus magyar idő szerint szombaton éjfélkor ér véget, a nevadai Republikánus Párt csak vasárnap éjjel kettőkor, a Twitteren kezdi meg az eredmények ismertetését. Végeredmény csak nagyon későre várható, mert Las Vegasban magyar idő szerint hajnali négykor kezdődik majd az utolsó caucus, amelyen az olyan zsidó, hetednapi adventista és más vallású szavazók fognak részt venni, akik számára a szombat a munkaszünet napja.

A hét végén és a jövő héten a Republikánus Párt támogatói összesen öt államban szavaznak majd arról, hogy kit szeretnének a pártjuk hivatalos elnökjelölti szerepkörében látni. Szombaton Nevada mellett Maine-ben is caucusok kezdődtek, ám az utóbbi államban a jelöltállító gyűlések egy egész héten át tartanak. Kedden Minnesotában és Coloradóban rendeznek jelöltállító gyűléseket, Missouriban pedig előválasztást, ám ez utóbbi erőpróba pusztán felmérés jellegű lesz, mert az állam pártszervezete csak március 17-én dönti majd el, hogy kiket delegál az országos konvencióra.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×