eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem jutott egyetértésre a BT Szíria ügyében

Nem jutott egyetértésre az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a további szíriai vérontást megakadályozni hivatott határozat tervezetéről, helyette új szövegváltozat készül, amelyet egyeztetésre elküldenek a tagállamok kormányainak - közölték diplomáciai források.

A BT a világszervezet New York-i székházában, helyi idő szerint csütörtökön egyeztetett a határozattervezetről.

A tervezet figyelembe vette az orosz álláspontot, és nem szólított fel nyíltan a szíriai elnök lemondására. A dokumentum "teljes támogatásáról" biztosította az Arab Liga január 22-i döntését arról, hogy "meg kell könnyíteni egy politikai átmenet kialakítását, amely egy demokratikus, többpárti politikai rendszerhez vezet". A liga béketerve felszólította Bassár el-Aszad elnököt, hogy adja át a hatalmat helyettesének.

Ám annak érdekében, hogy a BT-határozat mögé Oroszország is felsorakozzon, a csütörtöki egyeztetésre benyújtott tervezetben már nem szerepelt nyíltan az utalás, hogy Aszadnak le kellene mondania uralmáról. A legújabb változatból hiányzott a felszólítás az új nemzeti egységkormány megalakítására is, továbbá elhagyta az Arab Liga másik követelését is a szabad választások megtartásáról.

A módosított szövegből kimaradt az a bekezdés is, amely felszólítja az ENSZ-tagállamokat, hogy akadályozzák meg a Szíriába irányuló fegyverszállításokat. Oroszország az arab állam egyik fő fegyverszállítója, és a védelmi miniszterhelyettes csütörtökön közölte: Moszkva továbbra is ad el fegyvereket Szíriának, s ezzel nem szegi meg egyetlen nemzetközi kötelezettségét sem.

Nyugati diplomáciai forrás szerint Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a BT ülésén közölte, hogy Moszkva vétót emelne a csütörtökön tárgyalt határozat ellen, ha azt már pénteken szavazásra bocsátanák.

Ezt követően döntöttek egy új szövegváltozat elkészítéséről.

Az orosz vezetés korábban azt közölte, hogy az Arab Liga béketerve a rendszerváltást is tartalmazza, és Moszkva nem támogat olyan BT-határozatot, amely nyíltan pártfogolná a liga tervét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×