eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A Oneworld gépeivel elérhető a Malév célállomásainak zöme

A oneworld globális légiforgalmi szövetség pénteki tájékoztatása szerint a csoporthoz tartozó légitársaságok járataival elérhető a Malév célállomásainak zöme.

A oneworld - amely 1998-ban Londonban alakult - tájékoztatásában közölte, hogy a Malév útvonalhálózatának 53 célállomása közül öt - Szarajevó, Podgorica, Kolozsvár, Marosvásárhely és Odessza - kivételével mindegyik elérhető a szövetség más tagjainak járataival.

A légiforgalmi szövetség - egyelőre részletek nélkül - közölte azt is, hogy azoknak az utasoknak, akiknek péntek előtt lekötött foglalásán a járatszám a kódmegosztási megállapodások alapján BA (British Airways), AY (Finnair), JL (Japan Airlines) vagy AB (Air Berlin) légitársasági kódokkal kezdődik, de a járatokat a Malév üzemeltette volna, alternatív utazási lehetőségeket vagy jegyár-visszatérítést ajánlanak fel az általános díjszabási előírásoknak megfelelően.

A oneworld három vezető légitársasága az American Airlines, a British Airways és a spanyol Iberia.

A tagok között van még a hongkongi Cathay Pacific, a Finnair, a Japan Airlines, az indiai Kingfisher, a chilei LAN, az ausztrál Qantas, a Royal Jordanian, valamint az orosz S7, és az Air Berlin is hamarosan csatlakozik.

A oneworld kimutatása szerint a szövetség légitársaságainak gépei naponta átlagosan 8107-szer szállnak fel. E mércén a oneworld legnagyobb légitársasága az American Airlines, napi 3350 felszállással, a legkisebb pedig a Malév volt, napi 68 indulással a szövetség statisztikája szerint.
A Malév a British Airwayshez hasonlóan a oneworld tagja volt.

A British Airways (BA) "változatlanul tanulmányozza" azokat a lehetőségeket, amelyekkel segítheti a Malév járatainak leállítása által érintett utasokat - erősítette meg korábbi közlését pénteken délután Londonban a legnagyobb brit légitársaság illetékese.

A BA médiakapcsolati osztályának szóvivője elmondta: a British Airways két fő lehetőséget vizsgál, az egyik a megváltott Malév-jegyek átfoglalásának lehetővé tétele a BA járataira, a másik a jelenleginél nagyobb repülőgépek forgalomba állítása a londoni Heathrow és a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között.

A British Airways napi három járatot üzemeltet Heathrow-ról Budapestre; e járatokon jelenleg Airbus A320-as repülőgépek közlekednek. A BA által használt konfiguráció alapján e gépeken a turistaosztálynak megfelelő Euro Traveller osztályon 137, az emelt szintű üzleti kategóriában (Club Europe) 15 férőhely van.

A cég szóvivője elmondta, hogy a fontolóra vett lehetőségek között van a nagyobb Airbus A321-esek beállítása a London-Budapest útvonalra. Az illetékes hozzátette, hogy a British Airways közlekedtet Boeing 767-es óriásgépeket is rövid távú, de nagyobb forgalmú európai útvonalain.

Az MTI kérdésére, hogy lehetséges-e ez utóbbiak közlekedtetése Budapestre, a BA szóvivője csak annyit mondott, hogy péntek délutánig erről még nem született döntés.

A British Airways nagy befogadóképességű flottájában Boeing 747-es és 777-es repülőgépek is vannak. Ezek üléselrendezéstől függően 250-450 utas befogadására alkalmasak, de a szóvivő péntek délutáni tájékoztatása szerint ezeket a társaság csak hosszú távú útvonalain üzemelteti, Európán belül nem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×