eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elfogadhatják a fiskális paktum szövegét

Véglegesíthetik a fiskális paktum szövegét az uniós állam- és kormányfők hétfői brüsszeli informális csúcstalálkozójukon.

Körülbelül egy hónapos előkészítő munka után elkészült a költségvetési paktumról szóló kormányközi szerződés véglegesnek szánt szövege. A tervek szerint az állam- és kormányfők informális ülésükön politikai megállapodásra is jutnak róla.

Az már a december eleji csúcstalálkozón, amikor felvetődött a kormányközi szerződés szükségessége, világossá vált, hogy a paktumban kimondanák, hogy a tagállamok államháztartásának egyensúlyban kell lennie, vagy többlettel kell rendelkeznie, hogy tartani kell a GDP-arányos 60 százalékos államháztartási hiányt, ellenkező esetben automatikus korrekciós mechanizmusokat kell elindítani, és hogy ezt az előírást a nemzeti alkotmányba is át kell ültetni.

Kérdéses elemek azonban még vannak a szövegtervezetben - mondta az InfoRádiónak Fóris György, a Bruxinfo szakértője.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden, Jose Manuel Barroso bizottsági elnökkel való találkozója után azt mondta: a szövegezési munka során megerősödött az az elem, hogy a következményeket a paktumhoz csatlakozóknak csak az euróövezetbe való belépés után kell majd viselniük, és a tervezetben már nincs benne az adóharmonizáció terve. Így a kormányfő javasolja a paktumhoz való magyar csatlakozást.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök viszont a csütörtök esti kormányülés után úgy nyilatkozott: nem írja alá a szerződést, ha Lengyelország - kérése ellenére - eurózónán kívüli tagként nem vehet részt az eurózónához tartozó országok csúcstalálkozóin.

A szövegtervezet mellett az informális csúcstalálkozó a gazdasági növekedés beindításával és a foglalkoztatás növelésének és az egységes piac kiteljesítésének kérdésével is foglalkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×