eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mobiladóval finanszírozzák a fociválogatott szereplését

Niger, Afrika egyik legszegényebb állama sajátos módon biztosította, hogy futballválogatottja részt vehessen az Afrikai Nemzetek Kupáján. A meglepetésre részvételhez jutott országban gyakorlatilag a mobiltelefon-tulajdonosok tették lehetővé, hogy részt vehessen a tornán a csapat.

Niger nem kis tettet hajtott végre a most zajló Afrikai Nemzetek Kupája selejtezői során. Nemcsak a címvédő Egyiptomot ütötte el a részvételtől, de Dél-Afrikát is. A menáknak becézett csapat indulása nemzeti ügy lett Nigerben, bár sokan megjegyzik, hogy kissé önkényes módját találták meg a nemzeti tizenegy finanszírozásának.

Az ország mobiltelefon-felhasználói ugyanis minden egyes megkezdett perc után 10 extra frankot fizetnek, amiből az Afrikai Nemzetek Kupája ötmillió dolláros költségeit fedezik. Ebből a pénzből finanszírozzák a csapat utaztatását, szállását, élelmezését és az esetleges jutalmakat is.

A mobiltulajdonosok ezen a héten lélegezhettek fel, amikor lejárt az egyhónapos különadó, ugyanakkor dühösek is lehetnek a csapat teljesítménye miatt.

A menák - a szó hausza nyelven gazellát jelent - nem éppen jól startoltak, 2-0-ra kikaptak Gabontól. A csapat Belgiumban játszó sztárja, Moussa Maazou sem lelkesíti a drukkereket, "nem létező csapatnak" titulálta saját gárdáját. "Itt már nem lesz javulás, hiába a lelkesedés és a győzelmi vágy" - mondta pesszimistán.

Kérdés, hogy mire lesz így képes a Tunézia ellen kiálló csapat péntek este.

Az is kérdéses, hogy érdemes volt-e megsarcolni a négymillió nigeri előfizetőt és focira költeni a pénzt, amikor a Unicef szerint az idén élelmiszerválság várható a fejletlen országban. Nigerben a napi átlagkereset 1 dollár.

Afrikában különösen fontos szerepet játszik a mobiltelefon és a Nemzetközi Valutaalap felmérése szerint amikor 10 százalékkal növekszik a felhasználók száma, az 0,7 százalékkal járul hozzá az adott ország gazdasági növekedéséhez.

Persze, ha a menák ismét csodát művelnek és legyőzik Tunéziát, akkor jóval kevesebben panaszkodnak majd a sajátos, mobiltelefonnal beszedett fociadóra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×