eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A Hamász felszámolta damaszkuszi székhelyét

Háled Mesaal, a palesztin Hamász mozgalom vezetője lényegében felszámolta eddigi székhelyét Szíriában, ahol a népi felkelés mára több ezer halálos áldozatot követelt - jelentette a The New York Times.

Az amerikai napilap által idézett Hamász-források pénteki közlése szerint Mesaal már nem tér vissza Szíriába.

"Az ottani helyzet nem teszi lehetővé a vezetés maradását" - erősítette meg a radikális iszlamista mozgalom egyik tisztségviselője Gáza. "A Hamász egyetlen vezetője sem maradt Damaszkuszban" - mondta a tisztségviselő, hozzátéve, hogy biztonsági megfontolásból távoznak.

A Hamász vezetői már december végén jelezték, hogy a szervezet megkezdte kivonulását Szíriából, mert az országban bizonytalanná vált a helyzet az Aszad elnök rendszere elleni tiltakozások miatt.

A Reuters brit hírügynökség pénteken egy diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a mozgalmát eddig damaszkuszi száműzetésből irányító Mesaal egy ideje "szinte folyamatosan távol van", utazik a térségben.

Damaszkusz elszigetelődött a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen tíz hónapja tartó felkelés véres összecsapásai miatt, és nem biztonságos - mondta a diplomata, hozzátéve, hogy Mesaal már nem tudott külföldi látogatókat sem fogadni a szíriai fővárosban.

Elemzők szerint - írta a Reuters - a palesztin vezetőt kellemetlen helyzetbe hozta az Asszad-rezsim tiltakozókkal való erőszakos leszámolása is, amelyben mára több mint ötezer embert öltek meg. A biztonsági erők akcióinak számos olyan szunnita muzulmán esett áldozatul, akik a Hamászt támogató Muzulmán Testvériség mozgalomhoz tartoztak.

Aszad elnök hatalma elsősorban az alavitákra (a síita iszlám egyik elágazását képező szektára) és más kisebbségekre támaszkodik.

A Hamász szíriai helyzetének megrendüléséhez hozzájárult az is - írja a The New York Times -, hogy a Gázai övezetet irányító mozgalom korábban támogatásáról biztosította a tunéziai, az egyiptomi és a líbiai kormányt sorra megdöntő arab lázadásokat, de kínos helyzetbe került, amikor a szíriai ellenzék is fellépett Bassár el-Aszad elnök ellen, aki éveken át menedéket nyújtott száműzött palesztin vezetőknek.

Háled Mesaal a tervek szerint Jordániába utazik vasárnap, első ízben azóta, hogy onnan 1999-ben kiutasították. Mesaallal együtt megy Ammánba Tamím ben Hamad Ál Száni sejk, katari trónörökös, a szíriai rezsim egyik leghangosabb bírálója, s II. Abdalláh jordániai uralkodó mindkettőjüket fogadja majd.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×