eur:
388.97
usd:
362.11
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Távozik a Yahoo vezére

Távozik posztjáról a modern internetes korszak egyik úttörője, Jerry Yang, a Yahoo portál társalapítója. Yangot sokat bírálták az utóbbi években az egykor domináns Yahoo hanyatlásáért. Közben több oldal is tiltakozik az amerikai internetes szabályozás miatt, a Wikipedia angol oldala például egy napig nem elérhető.

Steve Jobs, egy megszakítással, de haláláig vezette az Apple-t, Jerry Yang, egy másik informatikai úttörő viszont kénytelen megválni az általa alapított ikonikus cégtől. Egyelőre nem világos, hogy a korai években a keresőprogramjáról ismert, azóta portállá fejlődött Yahoo társalapítóját lökték, vagy maga állt fel a székből.

Bennfentesek szerint ezzel megkönnyítette a cég ázsiai érdekeltségeinek eladását, a cégrészvények értéke pedig 3 százalékkal emelkedett a távozás hírére. Most az várható, hogy a Yahoo megszabadul a kínai Alibaba portálban tartott 40 százalékos részesedésétől.

"A Yahoo alapító-szindrómától szenvedett. Semmi sem volt jó neki, ezért mondott nemet a Microsoft ajánlatára." - utalt Youssef Squali ágazati elemző arra, hogy Yang elutasította a Microsoft 44 milliárd dolláros fúziós ajánlatát. "Jerry Yang akadályozta, hogy bármi is történjen. A céget különböző irányokba rángatták a különböző érdekek" - tette hozzá egy másik elemző, Rick Summer.

A részvényesek lázadozni kezdtek a kútba esett 2008-as ügylet után, mert úgy látták: az alapító személye teher a bajba került vállalatnak.

Közben egy napon át nem elérhető a szintén legendássá vált Wikipedia angol nyelvű oldala. A netes enciklopédia és egy sor más oldal két tervezett, az online kalózkodást korlátozó törvény ellen tiltakozik. A két javaslatról most vitázik az amerikai Kongresszus. Az egyik javaslat szerint például a keresőprogramok blokkolhatnák a hozzáférést az olyan oldalakhoz, amelyek jogvédelem alatt álló tartalomhoz biztosítanak hozzáférést, akár linkek útján is. Ez cenzúrával ér fel - mondják a tiltakozók és a Wikipedia elsötétített oldalán meg is jelent egy felirat: "Képzelje, milyen lenne a világ ingyen elérhető tudás nélkül".

A New York Times azonban megírta, hogy különböző trükkökkel mégis elérhető az oldal. Például a betöltés idején egy jó pillanatban meg kell nyomni az Escape-gombot. A mobil alkalmazás továbbra is működik, ahogy a Wikipedia egyéb nyelvű változatai is. A keresett cikkeket nagy valószínűséggel meg lehet találni a google keresés tárolt változatában is - írja a Lifehacker ausztrál oldal. De ha a felhasználó egyetért a tiltakozással, akkor a legjobb az, ha egy napig nem használja az oldalt - teszi hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×