eur:
390.69
usd:
364.12
bux:
68366.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Győzelmei után ismét Romney a legnépszerűbb republikánus jelölt

Az Iowában és New Hamshire-ben aratott előválasztási győzelmeit követően Mitt Romney ismét a legnépszerűbb politikus a republikánus elnökaspiránsok mezőnyében - derült ki a CNN és az ORC közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérésének eredményéből.

A republikánusok és az ellenzéki párthoz húzó függetlenek körében a volt massachusettsi kormányzó támogatottsága országosan 34 százalékra nőtt. A második helyen Newt Gingrich volt képviselőházi elnök áll 18 százalékkal, őt egyformán 15-15 százalékkal Ron Paul texasi képviselő és Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor követi, majd az aspiránsok sorát Rick Perry texasi kormányzó és Jon Huntsman volt utahi kormányzó és pekingi ex-nagykövet zárja 9, illetve 4 százalékkal.

A CNN és az ORC legutóbbi, december közepén publikált eredményei szerint Romney és Gingrich még holtversenyben állt, és mindkét politikus népszerűségi mutatója egyaránt 28 százalékon állt. Az ismét a népszerűségi lista élére ugrott volt kormányzó a felmérés szerint a volt házelnök rovására növelte a táborát és támogatottsága elsősorban a magasabb jövedelmű konzervatívok körében erősödött.

Ebben a közegben a 270 millió dolláros vagyonnal rendelkező Romney népszerűségét éppen hogy megerősítette az a lejáratási kampány, amely szerint a politikus olyan "karvalytőkés", aki élvezi, ha munkásokat rúghat ki, s aki a Bain Capital befektetési vállalat vezetőjeként cégek felvásárlásból és továbbadásából gazdagodott meg.

Ha a republikánus szavazóknak két aspiráns közül kellene eldönteniük, hogy ki legyen a párt hivatalos elnökjelöltje, akkor Romney ma Gingrichcsel szemben 59-37, Santorummal szemben 60-37, Paullal szemben pedig 67-31 arányban nyerne, százalékban kifejezve. A politikus malmára hajtja a vizet, hogy a felmérés szerint a republikánusok 70 százaléka olyan politikusra adná le a szavazatát, aki képes lenne legyőzni Barack Obama elnököt, s 55 százalékuk úgy látja, hogy erre Romneynak lenne a legjobb esélye.

A támogatottsági listát vezető politikus ugyanakkor még nem tekinthető biztos esélyesnek, mert a megkérdezettek 56 százaléka nem zárja ki, hogy kitart a jelenlegi választott jelölt mellett, s csak 37 százalék ragaszkodik következetesen ahhoz a politikushoz, akit a legszívesebben látna Barack Obama kihívójaként.

Egyes területeken a riválisai maguk mögé utasítják Romneyt. A republikánusok szimpatizánsai szerint például, Paul jobban törődik az emberekkel, Gingrichből viszont jobb főparancsnok válna, mint a volt massachusettsi szenátorból.

A republikánusok jövő szombaton, Dél-Karolina államba tartják majd a következő elnökválasztásukat. A közvélemény-kutatások szerint itt is Romney vezet. Sikerének esélyeit javítja, hogy az ő pártkára állt Jim DeMint dél-karolinai szenátor, a királycsináló Tea Party mozgalom egyik emblematikus alakja.

Ha Romneynak Dél-Karolinában is sikerül majd megszereznie a győzelmet, az jelentősen aláássa riválisainak esélyeit arra, hogy megállítsák diadalmenetét a párt hivatalos elnökjelöltsége felé. Sajtójelentések szerint egyébként Gingrich az iowai és a New Hampshire-i kampányolás után kifogyott a pénzből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×