eur:
390.55
usd:
364.91
bux:
68295.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

El-Baradei visszalép az elnökjelöltségtől

Visszalép az elnökjelöltségtől Mohammed el-Baradei egyiptomi reformpárti vezető tiltakozásul amiatt, hogy az arab országot irányító hadsereg szerinte nem volt képes a demokráciához vezető útra téríteni Egyiptomot. Baradei döntését szombaton jelentette be közleményben.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egykori, Nobel-békedíjas vezetője ebben úgy vélekedett, hogy az Egyiptomot Hoszni Mubarak elnök tavaly februárban kikényszerített távozása óta irányító hadsereg úgy viselkedik, "mintha nem lett volna forradalom és nem dőlt volna meg a rendszer".

"A lelkiismeretem nem engedi meg, hogy jelöltként induljak az elnöki vagy bármilyen más hivatalos tisztségért, amíg (Egyiptomban) nem lesz valódi demokrácia" - hangoztatta Baradei.

Az észak-afrikai országot több mint három évtizeden át vezető Mubarak példátlan tömegtüntetések hatására tavaly februárban távozott az elnöki tisztségből. Egyiptomot azóta a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa vezeti, amelynek élén Huszein Tantávi áll, aki húsz éven át Mubarak védelmi minisztere volt. A hadsereg megígérte, hogy a legkésőbb idén június végére tervezett elnökválasztás után visszaadja civil kézbe a hatalmat. Sok egyiptomi viszont azzal vádolja a hadsereget, hogy továbbra is szeretné megtartani a kiváltságait és befolyásolni az egyiptomi politikát.

El-Baradei hosszú nemzetközi karrier után 2010-ben tért haza, és csatlakozott Mubarak ellenzékéhez. Az elnök bukása után Baradei a világi, liberális tábor egyik vezető alakjává vált. E mozgalom demokratikus politikai rendszer egyiptomi kiépítését szorgalmazza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×