eur:
388.44
usd:
360.9
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Izrael hat százalékkal növeli védelmi kiadásait

Izrael hat százalékkal növeli a tavalyihoz képest az idén védelmi kiadásait, szem előtt tartva a térség ingatag helyzetét - közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A kormányfő szerint Izrael hárommilliárd sékellel (780 millió dollárral) növeli védelmi kiadásait, miközben az idei költségvetés főösszege lényegében nem változott a tavalyihoz képest.

"Tekintettel a szaporodó kihívásokra és a minket körülvevő veszélyekre, hiba, nagy hiba lenne a védelmi büdzsé lefaragása" - mondta Netanjahu újságíróknak. Hozzátette, hogy a szükséges forrásokat más kormányzati intézmények költségvetésének csökkentésével teremtik meg, illetve a hadseregen belüli megtakarításokkal.

Ehud Barak védelmi miniszter közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkentek a védelmi kiadások. Míg 1986-ban a nemzeti össztermék 17 százalékát tették ki, tavaly mindössze a hat százalékát.

Az elmúlt egy évben merőben megváltoztak az Izrael előtt álló biztonságpolitikai kihívások. Az idén valószínűleg csorbulni fog szövetségesi viszonya Törökországgal és Egyiptommal, szembe kell majd néznie a két nagy palesztin frakció kapcsolatainak várható szorosabbra fűzésével, a szíriai népfelkeléssel és az iráni nukleáris program miatti félelmek növekedésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×