eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Elérte a Déli-sarkot két ausztrál férfi

Két ausztrál sarkjáró elérte a Déli-sarkot szilveszter napján.

A 29 éves James Castrission és társa, Justin Jones internetes blogján közölte a hírt, hogy 62 nap alatt megtették az 1130 kilométeres távot.

Expedíciójukkal száz évvel Roald Amudsen felfedezése után új rekordot akarnak felállítani a sarkjárók: elsőként akarják megtenni támogatás nélkül, sítalpakon az oda- és visszautat.

Problémák természetesen adódhatnak: meglehetősen szűkösek az élelmiszer-tartalékaik, és 28 napon belül el kell érniük az Antarktisz partjainál lévő repülőteret.

A rossz időjárás mintegy tíz nappal hosszabbította meg az utat. "Még előttünk van egy szakasz, és nem sok élelmünk maradt. De hát erről szól a kalandorok élete" - írja blogján Jones.

Az út hátralévő részében megfelezik a napi adagokat. Eddig is mindketten sokat fogytak már az expedíció során, holott olyan speciális étellel táplálkoznak, amelynek a kalóriaértéke 15 hamburgerének felel meg.

"Átéreztük a teljes izolációt, amelyet száz évvel ezelőtt Roald Amudsen is érezhetett" - írta a Déli-sark elérésének pillanatáról Jones.

Roald Amudsen 1911. december 14-én a világon elsőként érte el a Déli-sarkot riválisa, Robert Scott előtt, aki egyébként csupán egyetlen hónappal később jutott el a föld legdélibb pontjára. Scott és csapata a visszaúton a jégsivatagban vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×