eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az eurózónában még mindig ég a ház

Nem állította helyre a befektetők bizalmát az Európai Uniós csúcson nehezen tető alá hozott alku a nagyobb költségvetési szigorról. A csúcs eredménye volt az is, hogy Nagy-Britannia a korábbinál is jobban eltávolodott az EU-tól, több ország pedig gondolkodási időt kért a pénzügyi paktum megvitatására.

Hétfőn délután a londoni parlamentben késhegyre menő vita folyt arról, hogy kárt okozott-e a szigetországnak Cameron miniszterelnök vétója, és hogy Európa peremére sodródik-e a szigetország. Az euroszkeptikusok ünnepelték a "bulldog szellemet", az ellenzék és a koalíciós partner liberálisok is gyászos színekben festették le a jövőt, amiért Nagy-Britannia volt az egyetlen, amely azonnal vétót emelt a mélyebb integrációról szóló eurómentő tervre.

A kontinens vezetői, a hitelminősítők és befektetők közben inkább azzal voltak elfoglalva, hogy van-e valami haszna az EU-csúcson kialkudott megállapodásnak.

Az euró és a részvények árfolyama tovább esett, Olaszország és Spanyolország hitelköltségei pedig tovább nőttek. Az ok: a piacok bizonytalanok a pénzügyi paktum jogi háttere felől és zavarja őket, hogy az EU-vezetők nem állapodtak meg az úgynevezett "nagyágyúról", amely megtámogathatja a közös valutát.

Sarkozy francia elnök azt ígérte, hogy az eurozóna tagállamainak nagyobb költségvetési szigort, a nemzeti költségvetésekbe való beleszólást és a szabályokat be nem tartók számára büntetéseket előirányzó megállapodás jogi alapjait még karácsony előtt lefektetik. A cél az, hogy az összes EU tagállam - mínusz Nagy-Britannia - júniusig ratifikálja az alkut.

Ezek a hosszú távú tervek arra, hogy soha ne ismétlődhessen meg a görög válsághoz hasonló Európában, közben azonban még mindig ég a ház.

Az olasz ötéves állampapírok hozamai a veszélyesnek tekintett 7 százalék fölé ugrottak, a 10 éves kötvények 6,8 százalékra emelkedtek, míg a spanyol tízéves lejáratú papírok hozamai is elérték a 6 százalékot.

Közben a kormányok a fejük fölött fenyegetően köröző hitelminősítőktől tartanak, amelyek leértékelhetik az adósbesorolásukat, ezzel megdrágítva számukra a hitelek fizetését, melynek népszerűtlen megszorításokra kényszeríthetik őket.

A Moody's szerint az EU-csúcs "kevés új intézkedést" vetett fel a válság megoldására. A Fitch szerint nem született "átfogó megoldás". A már a csúcs előtt az egész Eurozónát leminősítéssel fenyegető Standard & Poor's még nem foglalt állást.

Az eddigi jó adós Eurozóna országok - például Franciaország - leminősítése megkérdőjelezné, hogy mennyire hatékony a Valutaunió pénzügyi mentőalapja - jegyzik meg kommentátorok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×