INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Mit írtak az európai lapok az uniós csúcsról?

Infostart / InfoRádió
A német média szokatlanul szűkszavúan kezelte eddig az EU brüsszeli csúcstalálkozóján született megállapodásokat. A brit sajtó egyöntetű értesülései szerint súlyos feszültségeket szít a konzervatív-liberális brit kormánykoalíción belül, hogy David Cameron miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcson nem volt hajlandó csatlakozni az uniós pénzügyi fegyelem szigorítását célzó új szabályozási egyezménytervezethez.

A német médiumok nem akartak újabb lehetőséget biztosítani a brit média számára a berlini kormány további ostorozásához.

A brit Sunday Times szerint a kormánykoalíció kisebbik pártja, a liberális demokraták visszakoznak a Brüsszelben David Cameron konzervatív kormányfő által tett merész lépés, az Európai Unió központi ellenőrzési jogait erősítő szerződés megvétózásának kezdeti lelkes támogatásától - bizonyára a választókra sandítva. A lap azzal kommentálja a precedens nélküli lépést, hogy ha David Cameron kijátszotta az ászát, akkor jobb, ha megnyeri a játszmát. "Cameron fiatal kormányfő, tapasztalata még limitált" - írja a lap - "tehát merészet lépett."

A balközép Observer pontokba szedte a brüsszeli brit vétó után felmerülő problémákat. Tény, hogy Nagy-Britannia az unió szélére sodródott, de tulajdonképpen mindig is ott volt, kivételezéseket kérve, különvéleményt nyilvánítva, például a schengeni egyezmény ügyében. David Cameron lépése belpolitikai tekintetben kedvező lehet, hiszen a britek 42 százaléka helyesli az uniós tagságot, 39 százaléka viszont ellenzi és 19 százalékot tesznek ki a határozatlanok. Általában túlsúlyban vannak azok, akik szerint Brüsszel befolyása túlzott.

A címlapról ajánljuk