eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

"Maradtak nyitott kérdések az uniós csúcs után"

Több nyitott kérdés is maradt az uniós csúcson a tagállamok többsége által elfogadott megállapodásban - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo elemzője. Gyévai Zoltán kiemelte: Orbán Viktor kormányfő a magyar parlament hozzájárulását ahhoz kéri, hogy Magyarország milyen kötelezettségeket vállaljon.

A múlt heti uniós csúcson két dologban született megállapodás. Az egyik a válság rövid távú kezelését szolgálta, de az eurózóna tűzfalának megerősítése felemás eredménnyel zárult - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo elemzője. Gyévai Zoltán kiemelte: ugyan az európai stabilitási mechanizmust előrehozták 2012 közepére, de nem történt nagyobb előrelépés a konkrét összegeket illetően.

Az elemző közölte: a másik kérdés a hosszabb távú lépésekkel foglalkozott. Egy fiskális uniót alakítanak ki, és ennek első lépése, hogy új, még szigorúbb költségvetési szabályokat hoznak - fejtette ki.

Költségvetési paktumot kötnek majd, és ennek része lesz az az aranyszabály, ami arra kötelezi az eurózóna tagállamait, hogy alkotmányukban egyensúlyi célt rögzítsenek, és ennek a teljesítését az Európai Bíróság ellenőrzi majd - hangsúlyozta Gyévai Zoltán. Hozzátette: a 3 százalékos államháztartási hiány túllépése esetén szankcióval sújthatnák a tagállamot, de ez nem vonatkozna az eurózónán kívüliekre.

Az elemző szerint Orbán Viktor kormányfő a magyar parlament hozzájárulását ahhoz kéri, hogy Magyarország részt vegyen-e a fiskális unióban, vagyis eurózónán kívüliként felvállaljon-e olyan kötelezettségeket, mint a 17 tagállam. Az eurózónán kívüli kilenc uniós ország számára az lesz a kulcskérdés, hogy az automatizmusoknak mikor kell alávetniük magukat - fejtette ki Gyévai Zoltán. Hozzátette: még tisztázni kell, hogy miből is áll a megállapodás, és milyen következményei lesznek.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×