eur:
393.14
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Még decemberben szabadlábra helyezik Ivo Sanadert

Szabadlábra kerülhet a következő napokban Ivo Sanader volt horvát kormányfő - csaknem hat hónapos vizsgálati fogság után - a zágrábi alkotmánybíróság keddi döntése nyomán.

A horvát taláros testület ítélete értelmében - amelyet honlapján hozott nyilvánosságra - a korrupciós vádak miatt bíróság előtt álló Sanader "fogva tartását legkésőbb december 12-ig (hétfőig) meg kell szüntetni".

Az alkotmánybíróság ezzel a volt kormányfő védői beadványának adott helyt, hangsúlyozva, hogy már nincs alap Sanader őrizetben tartására. Ugyanakkor útlevelét le kell adnia a hatóságoknak a Nova TV jelentése szerint. Az egyelőre nem ismert, hogy a korábban meghatározott óvadék ellenében engedik-e szabadon a volt miniszterelnököt.

Sanader volt horvát miniszterelnök vizsgálati fogságát októberben hosszabbították meg két hónappal, s akkor az illetékes bíró elutasította óvadék elleni szerint szabadlábra helyezését, mert megítélése szerint szökésétől lehetne tartani. Az egykori politikus ügyvédje akkor azt kérte, hogy 12,4 millió kuna (közel félmilliárd forint) óvadék ellenében helyezzék szabadlábra védencét. Miután ezt elutasították, a védők az alkotmánybírósághoz fellebbeztek, amely most Sanader javára döntött

A még november első felében kezdődött egyesített eljárásban Ivo Sanadert - akit Ausztria júliusban adott ki Horvátországnak - háborús nyerészkedéssel vádolják, illetve azzal, hogy 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként 500 ezer euró kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól. Emellett a terhére róják, hogy - a vád szerint - tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, s cserébe lehetővé tette, hogy a magyar vállalat irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajipari cég fölött.

A szervezett bűnözés elleni ügyészségi hivatal (USKOK) azzal gyanúsítja Sanadert, hogy a Fimi reklámügynökségen keresztül állami vállalatoktól és minisztériumoktól pénzt juttatott a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) kasszájába, amelyből egyebek mellett a párt választási kampányait finanszírozták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×