eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Újabb amerikai szankciók Irán ellen

Új, az iráni energetikai és pénzügyi szektort érintő büntetőintézkedéseket jelentett be hétfőn az amerikai kormány. Moszkva szerint az új szankciók "elfogadhatatlanok és ellentétesek a nemzetközi joggal".

Barack Obama amerikai elnök elrendelte, hogy büntetőintézkedések sújtsanak mindenkit, aki segítséget nyújt az iráni kőolajforrások fejlesztésében vagy bővítésében.
A szankciók első ízben irányulnak az iszlám köztársaság olajipara ellen, megtiltva az abban felhasználható termékek, szolgáltatások és technológiák szállítását.

Washington egyúttal a pénzmosás központjának, valamint a kormányokra és a pénzintézményekre nézve fenyegetésnek nyilvánította az iráni bankrendszert, beleértve az ország központ bankját, de újabb szankciókat nem rendelt el ellene.

A szankciókkal kapcsolatban kibocsátott elnöki közlemény rámutatott, a brit és a kanadai kormánnyal összhangban meghozott intézkedések újabb lépést jelentenek Irán további elszigetelése és büntetése felé, amiért az megtagadja, hogy nukleáris programjával kapcsolatban eleget tegyen nemzetközi kötelezettségeinek. A dokumentum rámutatott, hogy az iszlám köztársaság nem teljesítette az atomsorompó-egyezményből fakadó kötelezettségeit, és ismételten megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

A szankciókban 11 olyan magánszemélyt és entitást konkrétan is megneveznek, akik segítették Iránt nukleáris programjának megvalósításában, egyebek mellett a dúsított urán és a nehézvíz előállításában.

Moszkva szerint elfogadhatatlanok az új amerikai szankciók

Az orosz külügyminisztérium keddi közleményében elítélte az Irán elleni újabb amerikai szankciókat, mert szerinte azok "elfogadhatatlanok és ellentétesek a nemzetközi joggal".

Az iráni atomprogram katonai jellege miatt aggódó Egyesült Államok "a pénzmosás központjának" nevezte hétfőn Iránt, és az iráni bankrendszert fenyegetőnek nyilvánította a kormányokra és a pénzintézetekre nézve.

A szankciókban konkrétan megneveznek 11 olyan magánszemélyt és entitást, aki, illetve amely segítette Iránt nukleáris programjának megvalósításában, egyebek mellett a dúsított urán és a nehézvíz előállításában. Az Egyesült Államok ezenkívül kiterjesztette a szankciókat az iráni olaj- és petrolkémiai ipart segítő cégekre is.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×