eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Viszonylagos nyugalom az angliai városok utcáin

A több napig tartó randalírozások, gyújtogatások és fosztogatások után viszonylagos nyugalom volt csütörtökre virradóra a nagy-britanniai városokban, ahol rendőrök ezrei ügyeltek a biztonságra.

Habár az éjszaka folyamán nagyobb incidensek nem történtek, a feszültség tapintható maradt. Az elmúlt napok zavargásai miatt David Cameron miniszterelnök szerda este rendkívüli parlamenti ülésre hívta össze a nyári szabadságukat töltő képviselőket.

London nagy részén az éjszaka nyugalomban telt, erős rendőri jelenlét mellett. A főváros déli Eltham részében megdobálták a rendőröket, de a hatóságiak rendet teremtettek, és feloszlatták randalírozókat.

A vidéki városokban, ahol a rendbontók ugyancsak jókora pusztítást végeztek az elmúlt napokban, az éjszaka jórészt békés volt, de kisebb incidensekről érkeztek hírek Walesből, amelyet eddig elkerült az erőszak.

A rendőrség közben folytatja zavargásokkal kapcsolatos őrizetbe vételeket. Egyedül Londonban már 820 embert állítottak elő. Az őrizetbe vett személyek között van egy tanársegéd, egy 11 éves fiú, illetve egy jótékonysági szervezet alkalmazottja is. A rendőrségi fogdák zsúfolásig megteltek, a bíróságok pedig éjt nappallá téve dolgoznak, hogy megkapják méltó büntetésüket a randalírozók.

David Cameron szerdán fogadkozott, hogy mindenkit azonosítanak, és mindenkit elfognak, aki részt vett az elmúlt napok zavargásaiban, s ehhez a rendőrség minden támogatást megkap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×