eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tudtán kívül, élőben közvetített egy közelben lakó twitterező bin Laden megöléséről

Tudtán kívül, élőben közvetített az Oszama bin Laden elleni amerikai akcióról egy közeli házban lakó pakisztáni twitterező.

A 33 éves számítógépes programozó, Szohaib Athar a forgalmas Lahorban lakik családjával, de autóbalesetük miatt úgy döntött, hogy egy időre a csendes kisvárosba költözik feleségével és gyerekével.

Hétfő hajnalban egy helikopter zaja verte fel álmából, majd úgy tett, ahogy mindenki, aki szinte állandóan az internetes közösségi oldalakon lóg: twitteres üzenetekben tudósította a többieket az Abottábádban szokatlan eseményről.

Hamarosan további helikopterek érkeztek, lövések és robbanások voltak hallhatók. Athar üzeneteit először még csak néhányan vették. Megkérdezte tőlük, hogy szerintük milyen helikopterek lehetnek a város felett, és milyen célból. Azt a választ kapta, hogy az egyik helikopter nem pakisztáni. Aztán arról küldött üzenetet, hogy az egyik légi járművet lelőtték, majd azt, hogy további két helikopter érkezett oda.

Többször megemlítette, hogy a gép lezuhanása után a városban az a hír terjedt el: gyakorlatozás közben történt a baleset, és hogy ebben meghalt valaki.

Abottábádban katonai akadémia működik. Olyan híresztelés is lábra kapott, hogy az egyik gép egy pilóta nélküli repülőgép volt. A pakisztáni hadsereg katonái pedig elkezdték sorra járni a házakat. Állítólag egy repülőgép hangja is hallatszott.

Athart már 14 ezer twitterező olvasta, és üzenetei hatására több média megkereste, hogy alaposabban kikérdezze, de ő nem kapta meg ezeket az üzeneteket, mert mint később írta, szűrőt használ a tömérdek kéretlen üzenet ellen.

Nemsokára azonban a nemzetközi hírekből megtudta, hogy minek volt a tanúja. "Szerintem az abottábádi helikopter-baleset és Obama elnök váratlan bejelentése összefügg" - írta. Nyolc és félóra elteltével már bizonyosságot szerzett: "Oszama bin Ladent megölték a pakisztáni Abottábádban. Én pedig ott lakom".

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×