INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Példátlan mélyponton az orosz kormányzó párt népszerűsége

InfoRádió / MTI
soha nem látott mélypontra süllyedt Dmitrij Medvegyev orosz elnök, Vlagyimir Putyin kormányfő és a kormányzó Egységes Oroszország Párt népszerűsége - jelentette pénteken két felmérést idézve a Vedomosztyi című orosz lap.

A Közvélemény Alapítvány (FOM) április 17-én készült reprezentatív felmérése szerint az orosz parlament alsóházában, az állami dumában több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország Párt - amelynek tiszteletbeli elnöke, de nem tagja Vlagyimir Putyin - két éve nem volt olyan kevéssé népszerű, mint most. Alig 44 százalékot ért el, s rekordot ért el az iránta való bizalmatlanság terén is, amely a januári 28-ról áprilisra 39 százalékra nőtt.

A FOM szerint történelmi mélypontra süllyedt a Medvegyev és Putyin iránti bizalom is: az államfőben januárban még a válaszolók 62, áprilisban már csak 46 százalékuk bízott. Putyin mutatója januárban 69, áprilisban 53 százalék volt.

A Levada Központ már januárban a két vezető politikus és a kormányzó párt népszerűségi mutatóinak jelentős csökkenését mutatta ki, ám akkor a párt ezt a felmérés előtti ünnepekkel magyarázta, azzal, hogy az embereknek elfogyott a pénzük, és a pihenés után megkezdődtek a munkás hétköznapok. A szociológusok azonban már akkor is a gazdasági válságból való lassú kilábalás okozta csalódottságot látták benne.
A mutatók azonban tovább zuhantak azóta is: az áprilisi felmérésben arra a kérdésre, hogy melyik pártra szavaznának, már csak 39 százalék jelölte meg az Egységes Oroszország Pártot, míg egy évvel korábban még 46 százalék válaszolt így. Ugyanezen idő alatt a kommunista párt (KPRF) népszerűsége 12-ről 18 százalékra emelkedett.
A lap felidézte, hogy Vlagyiszlav Szurkov, az elnöki adminisztráció vezetőjének első helyettese már figyelmeztette a pártot, hogy a decemberi parlamenti választásokon nem számíthat alkotmányos többségre. Politológusok szerint azonban elegendő az egyszerű szavazatok 53-55 százaléka is, a többit biztosítják a 7 százalékos bejutási küszöb alatt maradó pártokra adott szavazatok. Ám a kormányzó párt a márciusi szavazásokon számos régióban még többséget sem szerzett, és átlagos eredménye 50,6 százalék volt.

Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára azt mondta: korai lenne még tendenciákról beszélni, a mutatók hétről hétre változnak.

Alekszandr Oszlon, a FOM elnöke szerint 2008 elejére kialakult az a konstrukció, amelyben Medvegyev és Putyin tandemjére épül az Egységes Oroszország Párt, és ezt az oroszok tartósnak és kedvezőnek ítélték meg. Mostanra azonban elmozdulás következett be, és Medvegyev a kínai televíziónak adott interjújában nem véletlenül vezette be az elnökválasztással kapcsolatban a verseny fogalmát, amely nem felel meg az eddigi konstrukciónak.

Alekszej Grazsdankin, a Levada Központ igazgatóhelyettese úgy ítélte meg a helyzetet, hogy az emberek némelyest csalódtak a tandemben, és belefáradtak az ígéretekbe. Ennek ellenére az emberek továbbra is bíznak a két vezetőben, és van esély rá, hogy lesz hatásuk az ígéreteknek, amelyeket például Putyin a duma előtti beszámolójában tett néhány napja.

A címlapról ajánljuk