INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Medvegyev kitüntette Farkas Bertalant

InfoRádió / MTI
A világűr meghódításában szerzett érdemeiért érdemrenddel tüntette ki Dmitrij Medvegyev orosz államfő Farkas Bertalan magyar űrhajóst kedden, Jurij Gagarin űrutazásának 50. évfordulóján a moszkvai Kreml Katalin termében.

Az államfő számos orosz és külföldi űrhajósnak, a világűr meghódításában szerepet vállaló tudósnak és közreműködőnek nyújtott át kitüntetéseket az űrhajózás napján. Gagarin személyében először járt ember az űrben.

Rövid beszédében Medvegyev hangsúlyozta: az űrkutatás együttműködésre van utalva, ma ez a világban a legszolidárisabb terület, csak a Nemzetközi Űrállomással kapcsolatban 15 állam működik együtt. Kijelentette: Oroszországban továbbra is prioritásként fogják kezelni a világűr kutatását, mert ez az orosz gazdasági fejlődés és a nemzetközi együttműködés egyik motorja, s mert az űrkutatás szükséges az emberi civilizáció jövője szempontjából.

Mihail Kornyijenko, Alekszandr Szkvorcov és Oleg Szkripocska űrhajósok az Oroszország Hőse kitüntetést vehették át. A Haza Szolgálatáért érdemrenddel Alekszandr Kaleri, Oleg Kotov és Fjodor Jurcsihin űrhajósokat, Leonyid Guszev akadémikust, valamint Gennagyij Kudrjavcev gyárigazgatót tüntették ki.

További magas kitüntetéseket nyújtott át az elnök az űrkutatási és rakétaiparban dolgozó számos vezetőnek és munkásnak, továbbá Alekszej Leonovnak, Valentyina Tyereskovának és Vlagyimir Satalovnak, a legelső űrhajós egység tagjainak.

A ceremónián jelent volt Jurij Gagarin özvegye és két lánya is.
Farkas Bertalan magyar újságíróknak elmondta: nagyon jó érzés volt átvenni a kitüntetést, mert ez azt jelzi, hogy nem felejtették el őket. Aláhúzta: Gagarin új utat nyitott az emberiség számára, de ehhez sok-sok ember munkájára volt szükség, s kiemelte azt, hogy az ő űrrepülése, 1980 óta milyen sokat fejlődött, mennyit finomult a technika.

Elmondta még, hogy űrhajós kollégáival szoros kapcsolatban áll, például hamarosan Budapesten fogadja majd Valerij Kubászovot, akivel együtt repült, illetve Pjotr Klimuk és Szergej Krikaljov űrhajóst. Jelezte, hogy a Nemzetközi Űrhajós Szövetség, amelynek alelnöke, szeptember elején Moszkvában tart kongresszust.

Farkas Bertalan beszámolt programjáról is: kollégáival együtt látogatást tett a Roszkoszmosznál, az orosz űrügynökségnél, fogadták őket a Szövetségi Tanácsban - a parlament felsőházában -, felkeresték Kalugát, ahol Konsztantyin Ciolkovszkij, a rakétakutatások atyja munkálkodott, megtekintették a moszkvai Űrkutatási Múzeumot, amely - mint mondta - még érdekesebbé vált a felújítása óta, és természetesen járt Csillagvárosban.

Kedden este a Kremlben ünnepi koncert zárja az ünnepségeket, a moszkvaiak pedig 50 lövésből álló díszsortüzet hallhatnak, illetve különlegesen látványos tűzijátékot láthatnak Gagarin űrrepülésének 50. évfordulóján.

A címlapról ajánljuk