eur:
389.14
usd:
363.49
bux:
68169.45
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nemet mondanak az atomenergiára a litvánok

Egy friss litván felmérés szerint az atomenergiát hagyományosan támogató állampolgárok mintegy fele a nukleáris létesítmények ellenzőjévé vált. Az attitűdváltozás egyértelmű oka a japán katasztrófa.

A helyi Veidas magazin megbízásából készült felmérés eredményei szerint a litván állampolgárok 88 százaléka immáron ellenzi az atomenergia használatát. Az országban, amelynek lakosai hagyományosan pártolják az energiatermelés ezen formáját, ez az érték azt jelentik, hogy közel minden második lakos változtatott attitűdjén. Egy, januári felmérés során az ellenzők aránya 47 százalékkal volt kevesebb.

A kutatás során megkérdezettek 42 százaléka állította, hogy a japán fukusimai erőműben, a márciusi földrengés és cunami miatt bekövetkezett atomkatasztrófa eredményeként változott meg a véleménye a nukleáris energia alkalmazásáról - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Litvánia a világ egyik leginkább atomenergia-függő országa volt mielőtt a 2009-ben bezárták a szovjet időkben épült ignalinai erőművet. A kormány jelenleg egy új erőmű létesítését tervezi.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×