eur:
389.71
usd:
363.92
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fellegi Tamás: Konszenzus lehet az EU kohéziós politikájának jövőjéről

A magyar EU-elnökség elérte időarányos célkitűzését a kohéziós politikában, és jó úton halad afelé, hogy annak jövőjéről politikai konszenzus alakuljon ki a félév végére - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön a Kohéziós politika jövőjéről rendezett konferencia szünetében.

A 2013 utáni kohéziós politika jövőjéről kétnapos konferencia kezdődött csütörtökön Budapesten, ahol az eddigi eredmények megvitatása mellett az érintettek megtárgyalják a következő tervezési ciklus kulcskérdéseit.

Fellegi Tamás hangsúlyozta: a tagállamok között egyetértés van abban, hogy a jövőben is szükséges a kohéziós politika, amelyet az Európai Unió versenyképességét meghatározó EU 2020 stratégiával összhangban kell meghatározni.

Fellegi Tamás hangsúlyozta, hogy a jövőbeni kohéziós politikának is a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést, a versenyképességet kell szolgálnia, miközben az európai szolidaritás elve érvényesül.

A nemzeti fejlesztési miniszter utalt arra, hogy a hamarosan kezdődő, az EU következő tervezési időszakra szóló költségvetési vitája befolyásolni fogja a kohéziós politika helyzetét. Fontosnak nevezte a miniszter, hogy még az EU-költségvetési vitájának megkezdése előtt egyetértés alakuljon ki a kohéziós politikáról az érintettek között.

Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Európai Bizottság júniusban a költségvetési javaslat bemutatása után nyilvánosságra hozza a kohéziós politika jövőbeni szabályozására vonatkozó elképzeléseit.

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarországon a kohéziós források hozzájárulnak a csatlakozáskor vállalt kötelezettségek teljesítéséhez, köztük a hulladékgazdálkodáshoz és ivóvízkezeléshez, a szennyvízelvezetéshez, továbbá a kis- és középvállalkozások fejlesztéséhez, a versenyképességhez.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×