eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Robbanás Jeruzsálemben - Netanjahu nem megy Moszkvába

Hatalmas robbanás történt szerdán a jeruzsálemi központi autóbusz-pályaudvar közelében, legalább huszonöten megsebesültek, köztük tizenötnek az állapota súlyos. Halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

Több mentőautó érkezett a helyszínre. A CNN amerikai hírtelevízó szerint 25 és 30 közöttire teszik a sebesültek számát, négynek súlyos az állapota.

A robbanás egy nyugat-jeruzsálemi buszpályaudvaron történt. Szamtanúk beszámolója szerint olyan erejű volt a robbanás, hogy a több száz méterre lévő épületek is beleremegtek. A CNN rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy egy robbanószerkezetet erősítettek telefonfülkéhez.

Az izraeli rendőrség terrortámadásnak nevezte az eseményt. A robbanást Jichák Aharonovics közbiztonsági miniszter elmondása szerint táskába rejtett, egy kilogrammos pokolgép okozta, amely egy busz mellett lépett működésbe. A jármű állítólag a Maale Adumim nevű ciszjordániai zsidó telepre szállította utasait.

A második palesztin felkelés (intifáda) alatt szélsőségesek többször intéztek támadást buszok és éttermek ellen Jeruzsálemben, de az utóbbi években felhagytak ezzel. Legutóbb 2004-ben követtek el öngyilkos merényletet a közel-keleti városban.

Netanjahu izraeli kormányfő a robbanás hírére elhalasztotta moszkvai látogatását.Pokolgép robbant szerdán a jeruzsálemi központi autóbusz-pályaudvar közelében, legalább 25-en megsebesültek, közülük többen súlyosan. A második palesztin intifáda lecsengése óta a városban nem voltak jellemzőek a támadások, de az utóbbi hetekben kiéleződött a helyzet az izraeliek és a palesztin szélsőségesek között, akiknek egyik csoportja a Gázai övezettől egyre messzebb ható támadásokkal fenyegetőzött. A következőkben az utóbbi tíz év legfőbb jeruzsálemi merényleteit tekintjük át.

2001
március 27. - Egy busz közelében felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő a jeruzsálemi French Hill térségében. Harmincan megsebesültek.
augusztus 9. - Egy palesztin öngyilkos merénylő magával együtt 16 embert robbantott fel egy jeruzsálemi pizzeriában egy korábbi izraeli rakétatámadást megbosszulva.
szeptember 4. - Tizenöt sebesültet hagyott maga mögött az a palesztin, aki egy jeruzsálemi kórház közelében levegőbe röpítette magát.
december 1. - Tíz izraeli meghalt, 150-en pedig megsebesültek egy kettős öngyilkos támadásban, illetve egy autóba rejtett pokolgépes merényletben Jeruzsálem központi részén.
december 5. - Egy jeruzsálemi szálloda előtt felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő, három ember megsebesült.

2002

január 27. - Ketten meghaltak, 111-en pedig megsebesültek egy öngyilkos merényletben a Jeruzsálemet Jaffával összekötő úton. A támadást elkövető 28 éves Vafa Idrisz volt az első palesztin női öngyilkos merénylő.
március 2. - Kilenc emberrel - köztük öt gyerekkel - végzett egy palesztin merénylő, aki egy ultraortodox jeruzsálemi körzetben robbantotta fel magát.
március 9. - Tizenhárom halottat és több mint 50 sebesültet hagyott maga mögött az a támadó, aki a miniszterelnöki rezidencia közelében található zsúfolt Moment Caféban röpítette magát a levegőbe.
március 21. - Három emberrel és magával végzett egy öngyilkos merénylő Nyugat-Jeruzsálem szívében.
március 29. - Két embert megölt, húszat pedig megsebesített egy női öngyilkos merénylő, aki Jeruzsálem egyik külvárosának, Kirjat Jovelnek egyik áruházában robbantotta fel magát.
április 12. - Jeruzsálem legnagyobb piacán, a Mahane Jehudán röpítette levegőbe magát egy nő: hat ember meghalt, csaknem kilencvenen pedig megsebesültek.
június 18. - Egy iskolásokat és hivatali dolgozókat szállító buszt vett célba egy öngyilkos merénylő: 19-en életüket vesztették és több mint 50-en megsebesültek.
június 19. - Hét izraelit megölt, 35-öt pedig megsebesített egy palesztin öngyilkos merénylő, aki egy jeruzsálemi buszmegállóban hozta működésbe a testére szerelt robbanószerkezetet.
július 30. - Egy Jeruzsálem központi részén található falatozóban csapott le egy merénylő, aki megölte magát, és megsebesített négy embert.
november 21. - Magával együtt tizenegy emberrel végzett egy támadó, aki egy buszon robbantott Jeruzsálem egyik külvárosában. Legalább negyvenen megsebesültek.

2003
május 18. - Hét, buszon utazó emberrel végzett egy öngyilkos merénylő Jeruzsálem French Hill nevű körzetében. Húsz utas megsebesült. Nem sokkal később egy másik támadó is lecsapott, de saját magán kívül senkit sem sikerült a halálba küldenie.
június 11. - Tizenheten meghaltak és legalább százan megsebesültek, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantott egy autóbuszt Jeruzsálem központi részén egy piac közelében. A támadást a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vállalta magára.
augusztus 19. - Huszonhárom emberrel végzett egy támadás egy Nyugat-Jeruzsálemben közlekedő buszon.
szeptember 9. - Heten meghaltak, több tucatnyian pedig megsebesültek egy nyugat-jeruzsálemi kávézóban elkövetett öngyilkos támadásban.

2004
január 29. - Egy buszt robbantott fel egy merénylő Nyugat-Jeruzsálemben a miniszterelnök hivatalának közelében. Tízen meghaltak.
február 22. - Nyolc emberrel végzett egy palesztin, aki egy jeruzsálemi buszban felrobbantotta magát.
szeptember 22. - Két izraeli határőrrel végzett egy palesztin női merénylő, aki Kelet-Jeruzsálemben robbantotta fel magát.

2011

március 23. - Pokolgép robbant egy busz közelében Jeruzsálemben: több mint húszan megsebesültek. A rendőrség szerint terrorista merénylet történt.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×