eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kerülhet-e a boltokba sugárszennyezett hal Japánból?

A szigorú japán előírások nem teszik lehetővé, hogy sugárszennyezett hal jusson a fogyasztókhoz - mondta az InfoRádiónak Turai István, az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet főigazgatója.

Sugárszennyezett víz szivároghatott a tengerbe a fukusimai atomerőműnél. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő azonban nem aggódik emiatt.

Ismerve a japán precizitást és többször járva japán nukleáris intézményekben, meggyőződésem, hogy olyan szigorú környezeti és élelmiszermonitoring rendszer működik, ami nem teszi lehetővé, hogy akár a legcsekélyebb mértékben is sugárszennyezett élelmiszer - így akár hal - eljusson a helyi fogyasztókhoz vagy külföldre - hangsúlyozta Turai István.

Az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet főigazgatója "egy pillanatig sem" aggódik azért, hogy a mostani japán helyzet miatt Európába sugárszennyezett étel kerül.

Ami a halat illeti: a halak nem tartoznak a leginkább sugárérzékeny élőlények közé. Minél egyszerűbb az egyed faji fejlődése során, annál inkább sugárrezisztens - magyarázta a szakértő, aki hozzátette: ma már annyira érzékenyek a műszerek, hogy abból a kimutatási szintből, amit mérni lehet a levegőben, a vízben és az élelmiszerekben, millió litert és kilót kéne elfogyasztani ahhoz, hogy károsodjon az egészségünk.

Turai István szerint nehéz megbecsülni, hogy mikorra heveri ki az élővilág a szennyezést, és mikor térhetnek vissza a halászhajók a területre. A vízbe került radioaktív jódizotóp viszonylag gyorsan eltűnik a környezetből, ha nem folyamatos az utánpótlása. A radioaktív cézium azonban még hónapokig kimutatható lesz a fukusimai erőmű közvetlen közelében élő halakból.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×