eur:
388.98
usd:
361.9
bux:
68559.7
2024. május 8. szerda Mihály

Elismerte a brit belügy, hogy támadás érte Kamilla hercegnőt

Valóban érte "fizikai" atrocitás Károly brit trónörökös feleségét, Kamilla hercegnőt a minapi, súlyos zavargásokká fajult londoni diáktüntetésen - az erről szóló sajtóértesüléseket vasárnap erősítette meg részlegesen a brit belügyminiszter.

Theresa May a Sky News hírtelevízióban úgy fogalmazott: a tüntetők, akik London belvárosában támadtak rá a trónörökös pár autójára, "fizikai kapcsolatba" kerültek Kamillával. A miniszter szerint ugyanakkor arra nincsenek egyértelmű bizonyítékok, hogy - amint az a brit sajtóban megjelent - a támadók egy bottal ütötték volna meg a trónörökös feleségét.

Theresa May kijelentette: tudomása szerint volt "bizonyos fizikai kapcsolat" a tüntetők és Kamilla között. "Nem vagyok azonban biztos abban, hogy valóban bottal szúrták-e meg" a trónörökös feleségét - tette hozzá a miniszter.

Londonban csütörtökön robbantak ki zavargások az egyetemi tandíjak felső határának drasztikus emeléséről hozott döntés miatt. A brit parlament alsóháza aznap este fogadta el azt a kormányindítványt, amely szerint - az általános költségvetési megszorítások, és ennek részeként az állami felsőoktatás támogatásának jelentős lefaragása miatt - az angliai egyetemek a jelenlegi 3290 fontról (egymillió forintról) kilencezer fontra (csaknem 3 millió forintra) emelhetik az éves tandíj felső határát, pótlandó a kieső állami juttatásokat.

Az erről tartott parlamenti vitanapot több tízezres diáktüntetés kísérte, amelynek során a tiltakozók többször is keményen összecsaptak a rendőrséggel, ám a tervezet elfogadásának hírére végképp elszabadultak az indulatok, és a tüntetők törni-zúzni kezdtek a londoni belvárosban. Eközben került útjukba a trónörökös házaspár autója, amelyet szintén megtámadtak és súlyosan megrongáltak.

A királyi jelvényeket viselő, különlegesen kiképzett Rolls-Royce oldalát összerugdosták, egyik ablakát bezúzták, a kocsihoz egy festékesdobozt is hozzávágtak, és mint nem sokkal később kiderül, a lehúzott ablakon keresztül bántalmazták Kamillát, Károly trónörökösnek, II. Erzsébet királynő elsőszülött fiának feleségét is, akit a brit sajtó egyöntetű beszámolója szerint egy fabottal szúrtak meg.

Az utóbbi évtizedekben ez volt a legsúlyosabb biztonsági incidens, amely a brit királyi család valamely magas rangú tagját érte.

A Scotland Yard az eset kapcsán azonnal bűnügyi vizsgálatot indított, és vasárnap közzétette tizennégy olyan tüntető fotóját, akikről gyanítja, hogy részt vehettek a belvárosi dúlásban és a trónörökös pár elleni támadásban.

A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap "jól értesült" rendőrségi és udvari forrásokat idézve azt írta, hogy az incidens másnapján Sir Paul Stephenson, a Scotland Yard főparancsnoka személyesen felhívta Károly herceget, és felajánlotta, hogy ha "az udvar ezt helyénvalónak tartja, akkor ő lemond" tisztségéről.

A hívás tényét Károly rezidenciája részletek nélkül megerősítette, ám a lemondási felajánlást - ha az elhangzott - az udvar nyilvánvalóan nem fogadta el, mivel Sir Paul továbbra is a londoni rendőrség első embere.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Nincsenek képben a vállalatok az új webdizájn elvárásokkal

Nincsenek képben a vállalatok az új webdizájn elvárásokkal

Jövő év júniusától új szabályozás lép életbe, amely a honlapok, digitális szolgáltatások akadálymentesítésének új kereteit tartalmazza, amely szükségessé teszi, hogy a vállalkozások felülvizsgálják az oldalaikat, tartalmaikat, de a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencia hallgatóságából is csak néhányan emelték fel a kezüket arra kérdésre, hogy hányan gondoltak már rá, hogy ennek ügyében lépniük kell a közeljövőben. A digitalizáció egyik legfontosabb pontja, hogy az új és korábban keletkezett dokumentációt milyen módon érdemes kezelniük a cégeknek, hogy azok képesek legyenek joghatást kiváltani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×